Σε μια συνεδρίαση-μαμούθ, διάρκειας 5 ωρών, η πλειοψηφία των «6» στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έλαβε, την περασμένη βδομάδα, την απόφαση για σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που φθάνουν έως και το 20%, μειώσεις των αποδοχών του προσωπικού κατά 10% και ρευστοποίηση ομολόγων αξίας 6 εκατ. ευρώ, με ζημία άνω του 60% για τον Οργανισμό. Παρά τη σφοδρή αντίδραση των εκλεγμένων από την ΕΣΗΕΑ Γιάννη Αγγέλη, Κώστα Ντελέζου και Πόπης Χριστοδουλίδου, τα μέλη που εκλέγονται από την ΕΠΗΕΑ, ο πρόεδρος και ταμίας Ευ. Τάτσης, ο Τ. Παπαϊωάννου, καθώς και ο Σ. Καταϊφτσής από τη Θεσσαλονίκη, όπως και οι εκλεγμένοι από την ΕΣΗΕΑ Νίκος Καρούτζος και Άντζυ Σταθάτου, συμφώνησαν στη μεγάλη σφαγή των επικουρικών συντάξεων. Το πρόσχημα για τις μεγάλες περικοπές ήταν ότι ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να ζήσει άλλα δύο χρόνια! Προφανώς, μέχρι τις επόμενες εκλογές για ανάδειξη νέου ΔΣ…
Για τη ζημιογόνο ρευστοποίηση των ομολόγων το επιχείρημα ήταν πως το Ταμείο δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις για τον Δεκέμβριο. Πρακτικά, δηλαδή, κάθε φορά το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αντί να βρίσκει έσοδα θα ρευστοποιεί τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία του Οργανισμού για να πληρώνει τους μισθούς. Παρά την τραγική οικονομική κατάσταση του Ταμείου, κανείς από την πλειοψηφία του ΔΣ δεν απάντησε στο ερώτημα για τα «χαμένα έσοδα» του αγγελιοσήμου, όπως καταγράφονται στην αναλογιστική μελέτη του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Πρόκειται για περίπου 24 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία περιέργως δεν αναζητεί κανείς από τα δύο ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ! Σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και ο Δ. Τσαλαπάτης, η υπόθεση των «χαμένων εσόδων» από το αγγελιόσημο ερευνάται από το ΣΔΟΕ και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Η απόφαση της πλειοψηφίας των «6» του ΕΔΟΕΑΠ προκάλεσε αντιδράσεις και ήδη πολλοί συνταξιούχοι έχουν δηλώσει πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια. Η πρόταση του ταμία αρχικά ήταν πως οι περικοπές πρέπει να γίνουν με τον επαναπροσδιορισμό της επικουρικής σύνταξης με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές, αυτό δηλαδή που θέλει να θεσμοθετήσει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος στις αναμενόμενες αλλαγές του Ασφαλιστικού. Του επισημάνθηκε, όμως, πως νομικά δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι τέτοιο. Παράλληλα, ο Νίκος Καρούτζος ζητούσε υψηλότερες μειώσεις στις συντάξεις, που έφθαναν στο 30%!