Η ΕΙΤΗΣΕΕ με μακροσκελή ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν χρωστάνε τα μέλη της, αλλά και το κράτος οφείλει να τους επιστρέψει το ποσό των 24.170.850 ευρώ από τη δωρεάν μετάδοση των διαφημίσεων των πολιτικών κομμάτων. Είναι η ίδια ΕΙΤΗΣΕΕ που αμφισβητούσε το δικαίωμα πώλησης της Ραδιοτηλεοπτικής (902 TV) όταν φαινόταν πως υπήρχε ισχυρό ενδιαφέρον από ομάδα επιχειρηματιών, αλλά σιώπησε εντελώς όταν ο σταθμός πουλήθηκε από το ΚΚΕ στις off shore των αγνώστης ταυτότητας …ινδών επιχειρηματιών. Ο φόβος ενός ισχυρού ανταγωνιστή είχε “παγώσει” την κλειστή ένωση, η οποία έβλεπε με χαρακτηριστική απάθεια, ένα μέλος της, το Alter, να κλείνει.
Αλλά ας επιστρέψουμε στην ουσία.
-Μέχρι πρότινος το λογαριασμό από τη δωρεάν μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων των σποτ, πλήρωναν, με νόμο οι πολίτες Τα κανάλια, διέθεταν υποχρεωτικά το χρόνο στα κόμματα και σε αντάλλαγμα μειωνόταν αναλογικά το τέλος . Αυτό γινόταν μόνο μετά την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς οικονομικών και επικρατείας. Κάτι τέτοιο από το 2011 ως και σήμερα δεν συνέβη. Συνεπώς είναι σε ισχύ η διάταξη για το 2% επί των ακαθαρίστων εσόδων των σταθμών εθνικής εμβέλειας.
Το εντυπωσιακό είναι λοιπόν πως, ενώ το 2012 έχουμε διπλή εκλογική αναμέτρηση που κοστίζει σε διαφημιστικό χρόνο στους σταθμούς, κανείς δεν διεκδικεί τα χρήματα . Ούτε και το 2013, ούτε και στο τέλος του 2014. Μετά την επιβολή των τελών από το Νίκο Παππά, η ΕΙΤΗΣΕΕ δηλώνει, μετά και το πέρας 3ετίας, πως το κράτος χρωστάει λεφτά στα μέλη της από το 2012. Δεν το ζητάει όμως ούτε από τον υπουργό επικρατείας του 2012, ο οποίος υπέγραψε τις αποφάσεις με είσπραξη ανταλλάγματος 0,1% επί του τζίρου, ούτε από το Σίμο Κεδίκογλου, που έκλεισε την ΕΡΤ, ούτε από τη Σοφία Βούλτεψη, ούτε ασφαλώς από τους υπουργούς οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Γκίκα Χαρδούβελη. Ούτε στη συνέχεια από το Μενέλαο Δασκαλάκη, πρώην γενικό γραμματέα Μεταφορών και πρώην γενικό διευθυντή της ΝΔ που ανέλαβε τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και επί ημερών του, υπεγράφη η σύμβαση ΕΕΤΤ-Digea των 18,3 εκατ. ευρώ με την οποία η εταιρεία των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ ανέλαβε το σύνολο των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων για 15 χρόνια. Ούτε φυσικά από το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, πρώην υπουργό υποδομών που τοποθέτησε στην ΕΕΤΤ , το Γιλαννη Αναστάσάκο, ευρύτερα γνωστό από τις μετρήσεις τηλεθέασης. Για ένα τόσο μεγάλο ποσό της οφειλής 24 εκατ. ευρώ η ΕΙΤΗΣΕΕ μάλλον ολιγώρησε να εκδώσει ανακοίνωση, πολύ δε περισσότερο να προσφύγει στα δικαστήρια.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται πως με το νόμο 4070/2012, τον οποίο συνυπογράφει ως υπουργός επικρατείας, ο Παντελής Καψής, πρώην διευθυντής των “Νέων” και του “Βήματος” και πρώην αντιπρόεδρος του ΔΟΛ, δύο πράγματα.
-Πρώτον, πως δεν υπήρχε η υποχρέωση έκδοσης υπουργικής απόφασης για τον καταλογισμό του ετήσιου τέλους διότι οι σταθμοί …υποχρεώθηκαν να εκπέμψουν ψηφιακμ εξαιτίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οπότε δεν μπορούσαν να πληρώνουν για τις συχνότητες. Μα, αν ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για ομολογία κρατικής ενίσχυσης, αφού αυτό το 2% δεν αποδίδονταν από τους σταθμούς στο κράτος για να πετύχουν τη μετάβαση στην επίγεια τηλεόραση.
-Δεύτερον, πως από το 2012 όχι μόνο έπαψε να υπάρχει η υποχρεώση των σταθμών εθνικής εμβέλειας να πληρώνουν το κράτος, αλλά πλέον όλοι οι σταθμοί της χώρας (πάροχοι περιεχομένου) είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τον πάροχο δικτύου, δηλαδή τη Digea, την εταιρεία των σταθμών εθνικής εμβέλειας, που κέρδισε τον περίφημο διαγωνισμό της ΕΕΤΤ. Μόνο που η σύμβαση ΕΕΤΤ-Digea των 18,3 εκατ. ευρώ για το σύνολο των ψηφιακών τηλεοπτικών συχνοτήτων της χώρας, υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2014, από τον Κωνσταντίνο Λουρόπουλο, παραιτηθέντα σήμερα, τότε πρόεδρο της ΕΕΤΤ και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τον Ιούνιο του 2014, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων. Πως λοιπόν απαλλάσσεται κάποιος από το να πληρώνει για τις αναλογικές συχνότητες, από το 2012, όταν οι ψηψιακές συχνότητες παραδόθηκαν το 2014.
Τρίτο και τελευταίο σημείο είναι η σχέση του ειδικού φόρου τηλεόρασης (20%), του ανταποδοτικού τέλους και της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση. Είναι γνωστό πως ο ειδικός φόρος τηλεόρασης μηδενίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή προκειμένου οι σταθμοί να προετοιμαστούν για τις επενδύσεις που χρειάζονταν για την ψηφιακή τηλεόραση. Ομοίως αυξήθηκε κατά 30% το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ, με τις γνωστές επιδόσεις στη σπατάλη που ακολούθησαν… Το ενδιαφέρον είναι πως όπως και με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις που δεν εκδόθηκαν όπως και με την παράλογο ειδικό φόρο, ανήκουν στην ευθύνη των υπουργών Σαμαρά-Βενιζέλου, με τους οποίους όπως είδαμε υπήρχε σχέση κατανόησης. Πλην όμως η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητάει το λογαριασμό από το ΣΥΡΙΖΑ!