Με τον αγώνα που έκαναν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, επανέκτησε ο δημοσιογραφικός κλάδος, μέρος της αξιοπιστίας του. Χρειάστηκε μια εβδομάδα φανατικής προπαγάνδας σε χοντροκομμένο τρόπο στην ιδιωτική τηλεόραση, με εξαίρεση κάποιες εκπομπές και κάποιες ζώνες, για να εξοργιστεί ο κόσμος ξανά με τους δημοσιογράφους. Και δικαίως, διότι όλα όλα είπαν, με τον τρόπο που το έκαναν, όσα μετέδωσαν και απέκρυψαν, έδωσαν ένα ισχυρό κίνητρο στους πολίτες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Μαζί με το φθαρμένο πολιτικό προσωπικό που παρατάχθηκε στις τηλεοπτικές συσκευές, συμπαρασύρεται και η ομάδα των τηλεοπτικών σταθμών και των δημοσιογράφων που ταυτίστηκαν με το μνημόνιο. Σε μια διαλυμένη αγορά Μέσων Ενημέρωσης με ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών που έχουν κάνει κατάληψη στις δημόσιες συχνότητες, όπως έχει κρίνει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, ήταν αναπόφευκτη η στάση των τηλεοπτικών δικτύων που μέχρι και την τελευταία στιγμή, με τις δημοσκοπήσεις-ανέκδοτο, μετέδιδαν ειδήσεις από ένα άλλο πλανήτη.
Ευθύνη όμως έχει και η κυβέρνηση και η Πρόεδρος της Βουλής για όσα δεν έγιναν αυτούς τους 5 μήνες. Η απόφαση καθυστέρησης έναρξης της λειτουργίας της ΕΡΤ, στέρησε από τους πολίτες μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση και έβγαλε στον αέρα ένα καχεκτικό πρόγραμμα. Φανταστείτε ποια θα ήταν η κατάσταση, αν οι εργαζόμενοι είχαν τους 4 μήνες εργασίας στον αέρα, σε ποια τηλεθέαση θα βρίσκονταν τα προγράμματά της.
Παραμένοντας στο θεσμικό πεδίο η κυβέρνηση για περισσότερες από 5 μήνες παραμένει με την ΕΕΤΤ “ακέφαλη”, χωρίς πρόεδρο και με ένα …4μελές ΕΣΡ, το οποίο αδυνατεί να λάβει κάποια βαρύνουσας σημασίας πολιτική απόφαση. Η ευθύνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου είναι τεράστια σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, η κυβέρνηση έρχεται σε σύγκρουση για ένα ακόμη λόγο με τη νομιμότητα, μήν εφαρμόζοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ, για την προκήρυξη των συχνοτήτων. Είναι ενδεικτικό πως στην περίπτωση της επίμαχης σύμβασης DIGEA-ΕΕΤΤ, η οποία πάσχει σε πολλαπλά σημεία. Και χρειάστηκε το προσωπικό σφυροκόπημα στον Πρωθυπουργό, για να ληφθεί η απόφαση και να δοθεί εντολή στο Χρ. Σπίρτζη για να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Επιπλέον η αντίληψη που είχε επικρατήσει στο Μέγαρο Μαξίμου, για αμοιβαίες υποχωρήσεις εκατέρωθεν, αποδείχθηκαν φρούδες ελπίδες. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη όσο δεν απελεύθερωνει την αγορά, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει ο φόβος πως το υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, είναι αντίστοιχα προβληματικό με εκείνο της ΕΡΤ, καθώς δεν αντιλαμβάνεται την ουσία της ψηφιακής τηλεόρασης. Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την αύξηση των παικτών και όχι τη μείωσή τους,
Ο τομέας των δημοσκοπήσεων χρειάζεται επιπλέον παρέμβαση. Ο μύθος πως η αγορά ρυθμίζεται αυτοβούλως, πνίγηκε στα συμφέροντα και τις πολιτικές επιδιώξεις των υποστηρικτών του Μνημονίου. Τουλάχιστον, ο Χριστόφορος Βερναδάκης, γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, με σημαντική εμπειρία στις δημοσκοπήσεις, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τι πρέπει να γίνει.