“Παρόν” 28.10.2011
Ψηφιακές άδειες, κατάργηση του φόρου τηλεόρασης, ξεκαθάρισμα στις σχέσεις Μέσων διαφημιστών και διαφημιζόμενων και τον προσδιορισμό του ρόλος της ΕΡΤ σε σχέση με την ιδιωτική τηλεόραση είναι τα αίτημα που δημόσια καταθέτει η ΕΙΤΗΣΕΕ, προς την κυβέρνηση. Με συνέντευξή του στο «AD Business» ο πρόεδρος της ένωσης τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας και διευθύνων σύμβουλος του Star, Πάνος Κυριακόπουλος, συμπυκνώνει σε 6 σημεία τα επίσημα αιτήματα προς την κυβέρνηση. Υπάρχουν κι τα άλλα, που αφορούν την εργασία και είτε δεν αναφέρονται δημοσίως, είτε δρομολογούνται από τη συνολική νομοθεσία. Το εντυπωσιακό είναι πως τα βασικά αυτά ζητήματα έχουν διαμορφωθεί σε ένα σχέδιο νόμου που ετοίμασε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Τ. Χυτήρης και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, «πάγωσε» από τον περασμένο Ιούλιο, επιβαρύνοντας σημαντικά (βλέπε υπόθεση Publicis) την αγορά και της τηλεόρασης και των Μέσων. Η δημόσια ατζέντα της ΕΙΤΗΣΕΕ έχει ως έξης
- Ολοκλήρωση της νομοθεσίας και αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών (με βάση τη νέα ψηφιακή τεχνολογία). Στον τομέα αυτό περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του χάρτη συχνοτήτων, οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα της ψηφιακής μετάβασης, το ψηφιακό μέρισμα κ.λπ.
2. Ο ρόλος της ΕΡΤ στο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η Ένωση ζητά από την πολιτεία την τήρηση των οδηγιών της Ε.Ε. όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού φορέα. Επίσης θεωρεί ότι από τη στιγμή που η ΕΡΤ λαμβάνει ανταποδοτικό τέλος, δεν μπορεί να λαμβάνει και εμπορική διαφήμιση. Με την πτώση της διαφημιστικής δαπάνης, το ανταποδοτικό τέλος έχει σχεδόν εξισωθεί με το σύνολο των εσόδων όλων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
3. Εκλογίκευση και περιορισμός διαφόρων φόρων και τελών, όσον αφορά το ύψος τους αλλά και τον τρόπο υπολογισμού. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης.
4. Πλήρης διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ διαφημιζόμενου, διαφημιστικών εταιρειών και Μέσων.
5. Άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί, ειδικά για τα ΜΜΕ, στη συγκέντρωση. Εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων της Ε.Ε. και στα ΜΜΕ, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη.
6. Βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας σχετικά με τα λειτουργικά ζητήματα του ΕΣΡ. Ακύρωση των αποφάσεων του οργάνου που είναι αντίθετες με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.