Σε μαζικές απολύσεις προχώρησε ο Ομιλος DPG Group of Companies του Δ. Γιαννακόπουλου, που δραστηριοποιείται στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, πάνω από 65 εργαζόμενοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη έχασαν τις τελευταίες μέρες τη δουλειά τους από τα αθλητικά «πόρταλ» που διαθέτει ο Ομιλος, ενώ αναμένονται και άλλες. Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει τις μαζικές απολύσεις. «Δεκάδες εργαζόμενοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει συνέχεια. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου “σφαγή” συναδέλφων, που αμείβονται κυριολεκτικά με ψίχουλα, ανασφάλιστοι ή με μπλοκάκι, που εκβιάζονται ώστε να μην απεργήσουν σε μια αληθινή γαλέρα του χώρου της ενημέρωσης», τονίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.
Καλεί τους εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση αγωνιστικά, με πνεύμα αλληλεγγύης. Να μη σκύψουν το κεφάλι και να μη λυγίσουν μπροστά στους εκβιασμούς. Καλεί, επίσης, τα σωματεία του κλάδου «άμεσα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταθούν με κάθε τρόπο στο πλευρό των συναδέλφων του ομίλου, απαιτώντας όχι μόνο την ανάκληση των απολύσεων, αλλά και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους του ομίλου».
Στα νέα διαδικτυακά μέσα η κατάσταση που επικρατεί είναι χαώδης. Οι εργοδότες σε αυτά, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία ρυθμίσεων σε ό,τι αφορά τις εργασιακές και ασφαλιστικές σχέσεις, ανεξέλεγκτα και ανενόχλητα κερδοσκοπούν σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι στα διαδικτυακά μέσα επί το πλείστον είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι απασχολούνται με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, με «μπλοκάκια», χαμηλόμισθοι, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, έρμαια της εργοδοσίας.
Να σημειωθεί ότι ο Ομιλος DPG Group of Companies δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο χώρο του διαδικτύου έχοντας στην κατοχή του μια σειρά από «portals» αθλητικού, ειδησεογραφικού, ψυχαγωγικού και άλλου περιεχομένου.
Παράλληλα, στην απόλυση ενός εργαζόμενου από το «Media2day», προχώρησε η εργοδοσία. Οπως καταγγέλλει το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, ο εργαζόμενος «αρνήθηκε να συμπράξει και αντιστάθηκε στην επιχειρούμενη κατάργηση από την εργοδοσία της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την αποτροπή δημιουργίας απεργοσπαστικών μηχανισμών στα ειδησεογραφικά sites». Σημειώνεται, δε, ότι ο απολυμένος εργαζόμενος είναι ΑμΕΑ και ήθελε ένα χρόνο για να συνταξιοδοτηθεί.