Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αποδεικνύεται πως τελικά δεν πλήρωσαν τα οφειλόμενα τέλη των 24 εκατ. ευρώ της περιόδου 2011 – 2015, τα οποία προέκυψαν από τις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
«Τα κανάλια, το καθένα ξεχωριστά, όπως και κάθε πολίτης αυτής της χώρας, άσκησαν το δικαίωμά τους να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, στο έργο της οποίας η σημερινή κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει», δήλωσε την πρπερασμένη Κυριακή στη «Real News» ο Λ. Κρέτσος, επιβεβαιώνοντας τα διαδοχικά δημοσιεύματα της στήλης. Οι ΔΟΥ βεβαίωσαν τις οφειλές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών την 30ή ημέρα και όχι μετά το τέλος του μήνα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Αυτό επέτρεψε στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουν επί του συνόλου της οφειλής των 16 εκατ. ευρώ τη μη καταβολή, αρχικά με προσωρινή διαταγή και στη συνέχεια με ασφαλιστικά μέτρα, μέχρι την κύρια εκδίκαση της υπόθεσης.
Για τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς αυτό ήταν μια τεράστια «ανάσα».
Τα ποσά μιλάνε από μόνα τους. Το Mega θα έπρεπε να καταβάλει 7.403.900 ευρώ, ο ΑΝΤ1 6.498.082 ευρώ, ο Alpha 3.970.132 ευρώ, το Star 3.903.305 ευρώ και ο ΣΚΑΪ 2.120.672 ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά και το E-TV, που είχε ελάχιστες οφειλές, συντάχθηκε με την ΕΙΤΗΣΕΕ και τελικά δεν πλήρωσε τις υποχρεώσεις του, που προέρχονται κυρίως από τη δραστηριότητα του 902 TV. Η Forthnet Media Holdings για την πλατφόρμα της Νova καλείται να πληρώσει 14,7 εκατ. ευρώ. Η FMH έκανε αίτηση και μπήκε στη διαδικασία των δόσεων που προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Κυβέρνηση: Υποχρέωση η είσπραξη του τέλους
Η κυβέρνηση σε non-paper είχε επιχειρηματολογήσει για την απόφασή της, λέγοντας ότι «βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 2328/1995, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, η άδεια λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών χορηγείται υπό τον όρο της καταβολής ελάχιστου ετησίου ανταλλάγματος υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση ορισμένου ή ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων που παραχωρούνται στον σταθμό αυτής της κατηγορίας». Το αντάλλαγμα ανέρχεται σε 2% επί των ακαθάριστων εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ τα ποσοστά μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τύπου – ΜΜΕ και εισπράττονται σε ετήσια βάση, κατά τις διατάξεις του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. Η κυβέρνηση δήλωσε ακόμη πως «δεν υπάρχει διάταξη που να προβλέπει συμψηφισμούς για το τέλος αυτό». Οι τελευταίες πράξεις που είχαν υπογραφεί ήταν από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Παντελή Καψή, σημερινό αρθρογράφο του «Έθνους της Κυριακής», για τα έτη 2009 και 2010, όταν το ποσοστό είχε οριστεί με υπουργική απόφαση σε 0,1% επί των ακαθάριστων εσόδων.
ΕΙΤΗΣΕΕ: Συμψηφισμός γιατί το κράτος μάς χρωστάει 24 εκατ. ευρώ
Η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε απαντήσει με non-paper πως, από το 1995 έως και το 2010, το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ως τέλος 2% για τη χρήση συχνοτήτων ήταν 98.588.577 ευρώ. Για τις καταβολές αυτές είναι σε εξέλιξη έρευνα στις Εφορίες από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. Από την πλευρά τους, οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ισχυρίζονταν πως από το 2010 και μετά έδωσαν 24.370.850 ευρώ σε δωρεάν διαφημιστικό χρόνο για τα πολιτικά κόμματα και έπρεπε να είχε γίνει συμψηφισμός, ο οποίος «δεν έγινε με ευθύνη της Πολιτείας». Αυτό που είχε συμφωνηθεί στο παρασκήνιο με τις μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν πως κατά το στάδιο της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, έως το 2015, τα κανάλια δεν θα πλήρωναν τέλη διότι θα έπρεπε να κάνουν επενδύσεις στην τεχνολογία. Το μεταβατικό αυτό στάδιο θα οδηγούσε στη συμφωνία Digea – ΕΕΤΤ για την παραχώρηση των ψηφιακών συχνοτήτων, για διάστημα 15 ετών, έναντι 18,3 εκατ. ευρώ.