Το κλειστό κινητό τηλέφωνο , ως λόγος απόλυσης! Η εισήγηση του μέλους του ΕΣΡ, Ε. Δεμίρη για το Λ. Ράπτη αναφέρει ως λόγο απόλυσης , μεταξύ άλλων πως ο εν λόγω υπάλληλος είχε κλειστό το κινητό του τηλέφωνο. Υποστηρίζει πως αντί να λάβει δικές του πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του “Πανόπτη” αναλίσκεται στην υποβολή διαφόρων εγγράφων και πως απαξιώνει , το σύστημα “<<χωρίς πόνο>>”. Υποστηρίζει ακόμη πως εισέπραξε τα νόμιμα έξοδα για τη μετακίνησή του , εκτός Αθηνών για να καταγράψει το πρόγραμμα ιδιωτικών καναλιών, χωρίς να το πράξει , δίχως όμως να αναφέρει και ποιο είναι αυτό το φορητό σύστημα που έχει το ΕΣΡ για μια τέτοια αποστολή. Η εισήγηση που υπογράφει η Ε. Δεμίρη, έχει ως εξής:
«Κατόπιν του από 3-11-2010 εγγράφου του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να αποφανθεί εάν ο κ. Λάμπρος Ράπτης είναι κατάλληλος να συνεχίσει την παροχή των υπηρεσιών του εισηγούμαι τα ακόλουθα.
Ο εν λόγω υπάλληλος έχει αναλάβει υπηρεσία την 3η-11-2008 και τοποθετήθηκε στο Τμήμα Ποιότητας Προγραμμάτων και στο Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας και Τεχνικής Υποστήριξης.
Ο υπάλληλος αυτός έχει προσληφθεί κυρίως για τη διαχείριση του συστήματος ΠΑΝΟΠΤΗΣ.
Με την υπ’ αριθ. 14/2009 απόφαση του Προέδρου έχει επιβληθεί στον κ. Λάμπρο Ράπτη η πειθαρχική ποινή της επίπληξης, λόγω της εξ αμελείας του μη εκτέλεσης των καθηκόντων που του είχαν ανατεθεί.
Παρόμοια ποινή έχει επιβληθεί στον υπάλληλο με την υπ’ αριθ.8/2010 απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Τα πραγματικά περιστατικά για τα οποία έχουν επιβληθεί οι παραπάνω πειθαρχικές ποινές εκτίθενται στις αντίστοιχες αποφάσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι ο υπάλληλος εισέπραξε τα νόμιμα έξοδα για τη μετάβασή του, ώστε να καταγράψει τα προγράμματα τηλεοπτικών σταθμών σε πόλεις εκτός της Θεσσαλονίκης, αλλά ούτε μετέβη και σε καμία περίπτωση δεν κατέγραψε τα προγράμματα των περιφερειακών σταθμών που είχαν ορισθεί με τη σχετική εντολή του Προέδρου.
Όπως εκτίθεται στο πρακτικό της Ολομέλειας της 14ης-9-2010, ο εν λόγω υπάλληλος αναλίσκεται στην υποβολή διαφόρων εγγράφων χωρίς να αναφέρει τις δικές του ενέργειες για την πλήρη εκμετάλλευση του ΠΑΝΟΠΤΗ.
Γενικώς, ο υπάλληλος, μέσω διαφόρων εγγράφων του που διαλαμβάνονται στον υπηρεσιακό του φάκελο, αντί να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη λειτουργία του ΠΑΝΟΠΤΗ, περιοριζόταν να ζητά τη συγκρότηση επιτροπών για την επίλυση υφισταμένων ή υποτιθέμενων προβλημάτων.
Ενδεικτικό είναι ότι η ανάδοχος του ΠΑΝΟΠΤΗ εταιρεία με το από 5-10-2010 έγγραφό της προς τον ειδικό επιστήμονα κ. Λάμπρο Ράπτη, παραπονείται για εσφαλμένους χειρισμούς του ΠΑΝΟΠΤΗ και λανθασμένα παράπονα προς τον ανάδοχο, καθώς και για απαξίωση του ΠΑΝΟΠΤΗ «χωρίς πόνο».
Επίσης πρέπει να μνημονευθεί το από 11-10-2010 έγγραφο του ειδικού επιστήμονα κ. Γ. Καπετάνιου, σύμφωνα με το οποίο αν και ο κ. Ράπτης όφειλε να είχε ενεργοποιημένο το κινητό του τηλέφωνο προς ενημέρωσή του για προβλήματα του ΠΑΝΟΠΤΗ, είχε το τηλέφωνο απενεργοποιημένο.
Όπως προκύπτει και από το πρακτικό της Ολομέλειας της 18ης-5-2010, ο ειδικός επιστήμονας έχει προσληφθεί κυρίως για την υλοποίηση της καλής λειτουργίας του συστήματος ΠΑΝΟΠΤΗΣ καθώς και την εκμετάλλευση κάθε δυνατότητάς του. Έχει όμως διαπιστωθεί ότι ο υπάλληλος από τις πέντε εργάσιμες μέρες τις εβδομάδος απουσιάζει πολλές φορές με διαφόρων ειδών άδειες επί μια ή δύο ή ακόμη και τρεις ημέρες, όπως π.χ. κατά τις βδομάδες: 19 έως 23-4-2010 και 10 έως 14-5-2010.
Γενικώς πρόκειται περί υπαλλήλου ο οποίος κατά το δοκιμαστικό στάδιο ήταν απρόθυμος, δεν συνετέλεσε στην αξιοποίηση του ΠΑΝΟΠΤΗ και δεν είναι κατάλληλος για τη συνέχιση των υπηρεσιών του στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».