Ο νέος κρατικός τηλεοπτικός φορέας που θα αντικαθιστούσε την ΕΡΤ δημιουργήθηκε με το νόμο 4173 στις 26 Ιουλίου 2013. Από τότε μέχρι και σήμερα, αυτό που σίγουρα κατάφερε η ΝΕΡΙΤ είναι να προκαλέσει χωρίς καν να λειτουργήσει ως εταιρεία την παρέμβαση του εισαγγελέα! Και να δεχθεί δεκάδες εξώδικα από υποψήφιους που κατέθεσαν αίτηση πρόληψης, θεωρώντας πως θα τηρηθούν οι διαδικασίες που ανακοινώθηκαν.
Τίποτε από όσα προβλέπουν οι πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις της ΝΕΡΙΤ δεν ισχύει στην πράξη. Στις 12 Αυγούστου 2013 η κυβέρνηση δίνει στο νέο φορέα τις ψηφιακές συχνότητες που κατείχε η ΕΡΤ, κόβοντας της όμως τη μια από τις τρεις. Παρά τις ηχηρές δηλώσεις στη Βουλή περί ανεξαρτησίας και τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Π.Καψή που κλήθηκε να διαχειριστεί το λουκέτο της ΕΡΤ «αναίμακτα» ως αρμόδιος υφυπουργός, το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ διορίζεται από το υπουργικό συμβούλιο στις 21 Αυγούστου 2014 με εισήγηση του υπουργού Επικρατείας! Στις 16 Σεπτεμβρίου εγκρίνεται το Καταστατικό της ΝΕΡΙΤ με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 5 εκατ. ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών παραμένει η διαχείριση του κεφαλαίου της ΕΡΤ ύψους 280 εκατ. ευρώ!
Ο Παντελής Καψής δικαιολογείται για τη μη λειτουργία και εκπομπή της ΝΕΡΙΤ στις δεκάδες των συνεντεύξεων του, πως το κανάλι δεν μπορεί να εκπέμψει επειδή δεν είναι ελεύθερο το ραδιομέγαρο. Στις 3 Οκτωβρίου 2013 το Εποπτικό Συμβούλιο διορίζει το νέο ΔΣ της ΝΕΡΙΤ με πρόεδρο –διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Προκοπάκη και μέλη τους Κ.Ευαγγελάκου, Θ.Καρούνο, Ν.Ξανθούλη και Κ.Πολυζωγόπουλο.
Την 1η Νοεμβρίου 2013 γίνεται η πρώτη τροποποίηση του νόμου ΝΕΡΙΤ με υπουργική απόφαση εισάγοντας τη δυνατότητα προσλήψεων συμβάσεων εργασίας και αναθέσεων πάσης φύσεως σε εξωτερικούς συνεργάτες, κοινοπραξίες ατόμων και εταιρείες. Την ίδια μέρα, 1η Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών παραχωρεί στη ΝΕΡΙΤ τη μισή Κατεχάκη, τα στούντιο δηλαδή και το κτίριο της διοίκησης. Η υπόλοιπη Κατεχάκη είχε ήδη υποκλαπεί επί λειτουργίας ΕΡΤ από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στις 6 Νοεμβρίου η εταιρεία ΝΕΡΙΤ καταχωρείται στο Γ.Ε.Μ.Η. και στις 23 Δεκεμβρίου η διυπουργική επιτροπή της κυβέρνησης εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΝΕΡΙΤ και αποφασίσει να επαναφέρει το ανταποδοτικό τέλος.
Στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η επίθεση των ΜΑΤ για την εκκένωση του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής. Η εγκατάσταση των ανθρώπων τη Δ.Τ εκεί ακολουθεί μετά από 20 μέρες! Η ΝΕΡΙΤ και πάλι δεν λειτουργεί.
Την 1η Ιανουαρίου μπαίνει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ το ανταποδοτικό τέλος αλλά ο προϋπολογισμός της νέας εταιρείας δεν δημοσιοποιείται, αντιθέτως παραμένει κρυφός μέχρι και σήμερα.
Στις 22 Ιανουαρίου η ΝΕΡΙΤ συμπράττει με τη Δ.Τ για παροχή προγραμμάτων. Με νέα δήλωση του ο Π.Καψής δηλώνει «υπεύθυνα» πως η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργήσει στις 27 Απριλίου. Το πραξικόπημα ολοκληρώνεται στη Βουλή με τη νέα τροπολογία για να σβήσει το σήμα της Δ.Τ και στις 5 Μάϊου να ανάψει το σήμα της ΝΕΡΙΤ.
Χωρίς η νέα εταιρεία που πληρώνουν πια όλοι οι Έλληνες πολίτες, να γνωρίζει αν θα εκπέμψουν δυο τηλεοπτικά κανάλια, όπως είχαν δεσμευθεί οι αρμόδιοι, τρία ραδιοφωνικά προγράμματα, ένα δορυφορικό κανάλι, κ.λ.π.
Οι βασικές λειτουργίες της ΝΕΡΙΤ σε τεχνικό και διοικητικό επίπεδο παραδίδονται από τον Γ. Προκοπάκη σε ιδιώτες «συνεργάτες» με αμοιβές από 2.000 ως και άγνωστο ποσό, ενώ η τηλεοπτική ενημέρωση θα παραδίδεται από την ελεγχόμενη ομάδα της ΔΤ υπό του Βασίλη Θωμόπουλου.