Από το περιοδικό Unfollow για τη δίκη της Πέμπτης
Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου έχει οριστεί η εκδίκαση της αγωγής που έχει καταθέσει ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατά του συντάκτη και υπεύθυνου έκδοσης του UNFOLLOW Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου, με την οποία ζητεί μισό εκατομμύριο ευρώ. Ο επιφανής επιχειρηματίας και -πλέον- Άρχων Κουροπαλάτος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, με το διάσημο ιδιωτικό τζετ, το οποίο χρησιμοποιούν πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ και άλλοι -άσχετοι ασφαλώς με τα οικονομικά συμφέροντά του-παράγοντες, υποστηρίζει στην αγωγή του ότι εθίγη από το ρεπορτάζ του περιοδικού μας για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, στο UNFOLLOW 14(Φεβρουάριος 2013).
Το σκεπτικό της αγωγής του κ. Μελισσανίδη είναι εκτενές αλλά συνοψίζεται στον ισχυρισμό ότι ο ίδιος δεν έχει… καμία σχέση με την Aegean Oil. Πράγματι, ήταν ο αδελφός του, Ιάκωβος Μελισσανίδης, που δικάστηκε ως υπεύθυνος της εταιρίας για τις υποθέσεις που περιγράφονταν στο ρεπορτάζ μας, μετά από σκανδαλώδη καθυστέρηση 12 ετών, με αλλεπάλληλες αναβολές, και αφότου το αδίκημα της λαθρεμπορίας είχε παραγραφεί, και αθωώθηκε – μόνο και μόνο για να ασκήσει έφεση υπέρ του Δημοσίου ο εισαγγελέας. Φαίνεται ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης πιστεύει πως μπορεί να δρέπει δημόσια την αναγνώριση ως επικεφαλής της εταιρίας αλλά να αποφεύγει την ουσιαστική ευθύνη, τοποθετώντας άλλα άτομα σε επίμαχες θέσεις. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν αυτό αποτελεί αποδεκτή τακτική.
Όπως, επίσης, υπό κρίση είναι και ο έτερος ισχυρισμός του, που περιλαμβάνεται στην αγωγή του, ότι ο ίδιος πάντοτε τακτοποιεί τις υποχρεώσεις του με το Δημόσιο – μολονότι δύο εταιρείες του έχουν βρεθεί στη λίστα μεγαλοοφειλετών του υπουργείου Οικονομικών. Για να μη μιλήσουμε για την υπόθεση της Aegean Power, που επίσης έχει αποκαλύψει με ρεπορτάζ του το UNFOLLOW, και για την οποία αγωγή εναντίον μας έχει καταθέσει ο Γιώργος Μελισσανίδης, γιος του Δημήτρη, για ένα εκατομμύριο ευρώ αυτός, με παρόμοιο σκεπτικό: ότι… κακώς ταυτίζεται με την εταιρία.
Η διερεύνηση και η δημοσιοποίηση υποθέσεων σαν και αυτές που αφορούν τον Δημήτρη Μελισσανίδη και άλλα μέλη της οικογενείας του αποτελούν δημοσιογραφικό καθήκον, που θα έπρεπε να γίνεται σεβαστό από μια δημοκρατική πολιτεία και από κάθε δημοκράτη πολίτη. Και φυσικά, τη στιγμή που ένας τόσο προβεβλημένος επιχειρηματίας, με τεκμηριωμένες σχέσεις με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, προβαίνει σε συμφωνίες με το Δημόσιο για την απόκτηση της υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας, θα έπρεπε κάθε δημοσιογραφική έρευνα που τον αφορά να εξετάζεται ενδελεχώς από τις αρμόδιες αρχές, την κυβέρνηση και την Δικαιοσύνη.
Αντ’ αυτού, εμείς δεχτήκαμε όχι μόνο απειλές κατά της ζωής του συντάκτη μας από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για τις οποίες έχει υποβληθεί μήνυση, αλλά και τη λοιδορία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, όταν το ζήτημα συζητήθηκε στο Κοινοβούλιο. Κανενός το αυτί στην κυβέρνηση δεν ίδρωσε, ακόμη και όταν τα γεγονότα δημοσιοποιήθηκαν από μεγάλα διεθνή ενημερωτικά δίκτυα.
Όταν υποθέσεις τέτοιας βαρύτητας για το δημόσιο συμφέρον καταντούν σχεδόν αόρατες για τις αρχές και απολύτως ανύπαρκτες για την συντριπτική πλειονότητα των κυρίαρχων ΜΜΕ, παρά την προφανή και αδιαμφισβήτητη δημοσιογραφική τους αξία, μοιάζει ίσως περιττό να επισημανθεί και το ότι εκτυλίσσονται σε ένα πλαίσιο ενδιαφερόντων -αν μη τι άλλο- ακροδεξιών συμπτώσεων. Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε.
Το UNFOLLOW παραμένει αταλάντευτο στην απόφασή του να ασκεί τη δημοσιογραφία σε πείσμα κάθε απόπειρας φίμωσης και εκφοβισμού – είτε αγωγή που επιδιώκει να το εξοντώσει είτε απειλή κατά της ζωής των ανθρώπων του.
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε την Πέμπτη στο δικαστήριο.