Στα 579 εκατ. ευρώ ανήλθε ο δανεισμός των εισηγμένων στο χρηματιστήριο Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία εννιαμήνου. Τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις μνημονιακές θέσεις εξακολουθούν να έχουν την υποστήριξη των τραπεζών με ομολογιακά δάνεια, σε αντίθεση με media που ανέπτυξαν αντιμνημονιακές θέσεις και οδηγήθηκαν στο λουκέτο, όπως συνέβη στην περίπτωση της Χ.Κ. Τεγόπουλος, που αν και διέθετε ακίνητα για να προσημειωθούν δεν πήρε δάνειο και σταμάτησε σχεδόν για έναν χρόνο την έκδοση της «Ελευθεροτυπίας». Στο δε Alter, που ήταν πιο σύνθετη περίπτωση, συνέπραξαν πολλές δυνάμεις για να σταματήσει να εκπέμπει ο σταθμός.
Το μοντέλο που προς το παρόν επιλέγει η «τρόικα» είναι της μείωσης του λειτουργικού κόστους με απολύσεις προσωπικού και περικοπές αμοιβών, των μικρών αυξήσεων κεφαλαίου και της αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού με μικρές «ενέσεις ρευστότητας».
Η αρχή έγινε με το ομολογιακό δάνειο των 98 εκατ. ευρώ του Mega, το οποίο το κανάλι είχε παρουσιάσει στο κοινό του ως δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ… Ομολογιακό δάνειο ύψους 98 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται και για τον ΔΟΛ, όπως έγραψε την περασμένη Κυριακή η «Αυγή», μαζί με δύο ακόμη παρεμβάσεις. Από τα 98 εκατ. ευρώ του δανείου τα 83 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αναδιάρθρωση του δανεισμού και τα 15 εκατ. θα ενισχύσουν τη ρευστότητα της εταιρείας. Το προσωπικό δάνειο, ύψους 57 εκατ. ευρώ, του Σταύρου Ψυχάρη θα μετατραπεί σε εταιρικό, ενώ ταυτόχρονα θα χορηγηθεί και νέο ατομικό δάνειο, ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ο ΔΟΛ αυξάνοντας τον δανεισμό του θα έχει στα ταμεία του 23 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του. Προηγήθηκε η πώληση του ΔΟΛ στη Σ.Π. Ψυχάρης Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως. Για τον Πήγασο, ένα ομολογιακό δάνειο ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο έληξε στο τέλος του 2013, πρόκειται να ανανεωθεί.
Ήδη τα δάνεια των «τριών», Πήγασου, ΔΟΛ και Mega, είναι σε υψηλότατα επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του εννιαμήνου. Ο δανεισμός του Ομίλου Πήγασου ανέρχεται σε 182 εκατ. ευρώ, του Ομίλου ΔΟΛ σε 135 εκατ. ευρώ (αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 71 εκατ. ευρώ) και του Mega σε 139 εκατ. ευρώ. Δεν πάει πίσω ούτε ο Όμιλος της Καθημερινής, με δάνεια 99 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο εταιρειών, η Τηλέτυπος στο εννιάμηνο έχει τα υψηλότερα δάνεια, με 129 εκατ. ευρώ, και ακολουθούν οι δύο από τους μετόχους της, ο Πήγασος με 85 εκατ. ευρώ και ο ΔΟΛ με 79 εκατ. ευρώ.