Απολογισμός για ΑΠΕ –ΙΟΜ
Ώρα απολογισμού για δύο ακόμη τομείς του δημοσίου που σχετίζονται με τα ΜΜΕ, το ΙΟΜ και το ΑΠΕ. Και στις δύο περιπτώσεις οι άνθρωποι που τα ανέλαβαν , ο Ρ. Μορώνης και ο Γ. Ταμπακόπουλος έκαναν σημαντικά βήματα στους τομείς που ήλεγχαν.
Σε καλύτερη κατάσταση το ΑΠΕ, αλλά με σοβαρές εκκρεμότητες, ο Γ. Ταμπακόπουλος κρατώντας χαμηλούς τόνους κατάφερε να ενοποιήσει χωρίς τριγμούς το Αθηναϊκό με το Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, με την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος
Το ΑΠΕ καλύπτοντας ειδησεογραφικά και φωτογραφικά, το 70% των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης και το 90% , των ομογενειακών μέσωνδημιούργησε δέκα νέες ιστοσελίδες για το αυτοκίνητο, τον τουρισμό,κ.α. . Στις καινοτομίες περιλαμβάνεται η δημιουργία της πρώτης ιντερνετική τηλεόρασης στην Ελλάδα (βραβείο Μπότση) ενώ για τη συγκεκριμένη δράση υπήρξε ενημέρωση σε εκπρόσωπους 30 ευρωπαϊκών πρακτορειών σε ειδική συνεδρίαση στην Νίκαια της Γαλλίας. Το ΑΠΕ διαθέτει δικά του τηλεοπτικά συνεργεία, δικό του στούντιο ένα ραδιοφωνικό(το ιντερνετικό του ραδιόφωνο καλύπτει με πρόγραμμα όλο το εικοσιτετράωρο)και ένα τηλεοπτικό καθώς και υπηρεσία ενημέρωσης από τις οκτώ το πρωί. Η υπηρεσία μοιράζει κάθε πρωί την περίληψη του πρώτου θέματος των εφημερίδων πολιτικών-οικονομικών της Αθηνάς και της Θεσσαλονίκης καθώς και την περίληψη όλων των θεμάτων τους ανά υπουργείο και οργανισμό. Το ΑΠΕ έχει φθάσει καθημερινά να επεξεργάζεται 1400 ειδήσεις και 600 φωτογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Τα έσοδά του, προέρχονται από διαφημίσεις και συνδρομές .Κύριο έσοδο του η επιχορήγηση του κρατικού προϋπολογισμού που εδώ και ….15 χρόνια είναι μικρότερη από τα όσα ζητά κάθε Ιούνιο στον προγραμματισμό του το πρακτορείο με αποτέλεσμα να διεκδικεί έκτακτες επιχορηγήσεις. Σημειώνεται ότι και με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα λειτουργίας του το ΑΠΕ είναι η μοναδική ανώνυμη εταιρεία του δημόσιου που διαθέτει 9μελες Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου η πλειοψηφία είναι…εκλεγμένη
Το ΙΟΜ πάλι , υπό το Ροδόλφο Μορώνη, στην προεδρία επέστρεψε στα ΜΜΕ Από το διάστημα Σεπτέμβριος 2006-Οκτώβριος 209 14 ημερίδες μεταξύ των οποίων για την «Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση» , «Το Αλφάβητο των Μέσων», «Αθλητισμός & ΜΜΕ», «Ψηφιακός κινηματογράφος: τάσεις & προοπτικές» “Globalization, Media and Adult/Sexual Content: challenges to regulation and research”, «Ευρωπαϊκή Τηλεόραση και Δημόσιος Ρόλος» , «Νέα Μέσα, Νέο Περιεχόμενο;» Το ΙΟΜ έκανε εργαστήριο με τίτλο για την «Ακουστική Περιγραφή : Πρόσβαση στο τηλεοπτικό περιεχόμενο ατόμων με προβλήματα όρασης», τα «σεμινάρια για νέους επαγγελματίες των κινουμένων σχεδίων» Οι έρευνες του Ινστιτούτου ήταν : «Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στα ΜΜΕ», «Η στάση των ΜΜΕ απέναντι στα ΑΜΕΑ», «Εθνική Έρευνα για τα ΜΜΕ» «Ασφαλής και δημιουργική χρήση του διαδικτύου από τους νέους στην Ελλάδα», «Η εικόνα των ΑΜΕΑ στα ΜΜΕ», κ.α. Στις εκδόσεις του καταγράφονται 73 τεύχη της 15νθήμερης επιθέωρησης «Ενδιάμεσα» , 7 τεύχη των «Συχνοτήτων 2 εκδόσεις των «Ανάλεκτων και 3 βιβλία ( «Από τις 78 στροφές στο CD», «Τηλεοπτική πολιτική διαφήμιση στην Ελλάδα, 1993-2007», «Ασφαλής και δημιουργική χρήση του διαδικτύου από τους νέους στην Ελλάδα»). Στις υπόλοιπες δραστηριότητες εντάσσεται το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων BALKANIMA. (Από την έντυπη έκδοση των Τυπολογιών, 25.10.2009)