Απόπειρα ηθικής και φυσικής εξόντωσης του Στρατή Μπαλάσκα
Επιστολή ΕΣΗΕΠΗΝ προς το Μ. Χρυσοχοϊδη
“Κύριε Υπουργέ
Σας είναι γνωστή η υπόθεση του συναδέλφου από τη Μυτιλήνη, μέλους της Ένωσης μας, αιρετού εκπροσώπου της στο βόρειο Αιγαίο και πρόσφατα εκλεγμένου αντιπροσώπου μας στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών κ. Στρατή Μπαλάσκα. Ο συνάδελφος λόγω μιας πολύ σημαντική δημοσιογραφικής του έρευνας, βρέθηκε στο μάτι ενός χωρίς προηγούμενο δικαστικού κυκλώνα με αποφάσεις Πρωτοβάθμιων Δικαστηρίων, πρόσφατα και μια του Εφετείου Αιγαίου που κυριολεκτικά θέτουν σε αμφισβήτηση το δικαίωμα της ενημέρωσης αλλά και τα προσωπικά και επαγγελματικά του δικαιώματα.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι με την υπ’ αριθμόν 19/2007 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, ο κ. Μπαλάσκας υποχρεώθηκε να καταβάλλει σε έξη εναγόμενους λιμενικούς (που οι πέντε εξ αυτών αναγνώρισαν μόνοι τους την ταυτότητα των από το δημοσίευμα του, καθόσον ανέφερε μόνο την επαγγελματική τους ιδιότητα) χρηματική ικανοποίηση συνολικού ποσού 13.000 ευρώ για δήθεν εξύβριση και δυσφήμιση των, από σχετικό δημοσίευμα του, στο οποίο αναπαρήγαγε καταγγελία πολίτη, όπως μάλιστα αυτή περιγραφόταν στο δικόγραφο της μηνύσεως του. Μάλιστα το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή κατά του καταγγέλλοντος πολίτη αποδεχόμενο ως αληθείς τις καταγγελίες του!
Πληροφορούμαστε ότι πρόσφατα το Εφετείο Αιγαίου εξέδωσε απόφαση επί της εφέσεως που άσκησε ο συνάδελφος στην προαναφερθείσα απόφαση η οποία δεν του έχει κοινοποιηθεί ακόμα, με την οποία και δεκαπλασιάζεται το ύψος της επιβληθείσας χρηματικής ικανοποίησης. Ας σημειωθεί δε ότι η έφεση κατά της απόρριψης της αγωγής σε βάρος του καταγγέλλοντος πολίτη απερίφθη επίσης επειδή οι καταγγελίες γίνονται δεκτές ως αληθείς!
Απόφαση μοναδική στα ιστορικά του Ελληνικού Τύπου που θέτει σε κίνδυνο περιουσιακά στοιχεία του δημοσιογράφου αλλά και την επαγγελματική του φήμη!
Περαιτέρω με την υπ’ αριθμό 93/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, υποχρεώθηκε να καταβάλλει στους ίδιους έξη λιμενικούς (αυτή τη φορά είχαν δημοσιευθεί τα ονόματα των) χρηματική ικανοποίηση συνολικού ποσού 120.000 ευρώ για δήθεν δυσφήμιση των, από σχετικό δημοσίευμα στο οποίο αναπαράγονταν το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας του Ναυτοδικείου Πειραιά (που νομίμως ο συνάδελφος είχε λάβει από τον πολιτικώς ενάγοντα-μηνυτή πολίτη) σύμφωνα με το οποίο οι παραπάνω είχαν παραπεμφθεί ενώπιον του Πενταμελούς Ναυτοδικείου Πειραιά, για να δικαστούν (και ήδη κάποιοι από αυτούς καταδικάστηκαν) για όσα τους είχε καταμηνύσει ο πολίτης και ανέδειξε η ανακριτική έρευνα και ως αποτέλεσμα και του πρώτου δημοσιεύματος (για το οποίο εξεδόθη η 19/2007 ως άνω απόφαση). Εδώ ας σημειωθεί ότι κατά της υπ’ αριθμό 93/2009 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης ασκήθηκε έφεση και εκκρεμεί η συζήτηση της αλλά έχει γίνει δεκτή και ως προσωρινά εκτελεστή, γεγονός επίσης σπάνιο στα πλαίσια αγωγών σε βάρος δημοσιογράφων.
Ας σημειωθεί επίσης ότι σε βάρος του συναδέλφου εκκρεμεί και ποινική δίωξη η οποία και έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης στις 22 του ερχόμενου Ιουλίου.
Αξίζουν εδώ να αναφερθούν κάποια επιπλέον στοιχεία.
Η αγωγή επί της οποίας εξεδόθη η με αρ.93/2009 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και αφορούσε δημοσίευμα της 18.12.2008, προσδιορίστηκε σε χρόνο «ρεκόρ» και επρόκειτο να συζητηθεί (το πρώτον), στις 20.3.2009. Λόγω όμως απουσίας των δικηγόρων του συναδέλφου, κ. Βαγγέλη Γκιγκιλίνη του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης και κ. Χρύσας Βουλδή του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών σε άλλες δίκες εκτός Λέσβου, αιτήθηκε αναβολής, και το δικαστήριο (με μεγάλη δυσκολία, λόγω της αντίδρασης των εναγόντων που ζητούσαν πρόοδο της δίκης, παρά το εξώδικο που είχε αναγκαστεί να στείλει προηγουμένως ο δικηγόρος του συναδέλφου στο συνήγορο των και στον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης) ανέβαλλε τη συζήτηση μόλις 15 ημέρες αργότερα, ήτοι την 3.4.2009.
Την 3.4.2009 έγινε η συζήτηση της υποθέσεως, όχι στη σειρά της (στο πινάκιο), αλλά κρατήθηκε μετά την ολοκλήρωση όλων των άλλων υποθέσεων, στο τέλος και ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα μετά το πέρας του ωραρίου εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων, σε μια άδεια αίθουσα δικαστηρίου και με την Γραμματέα του δικαστηρίου να δηλώνει (σε αντίθεση με ότι συνήθως γίνεται) ότι θα παραμείνει εργαζόμενη μόνο για την υπόθεση αυτή!
Τούτο καταγγέλθηκε τον Οκτώβριο του 2009 με αναφορά του συναδέλφου προς τον Άρειο Πάγο η οποία και κοινοποιήθηκε στην Ένωση Συντακτών πλην όμως ουδεμία σχετική απάντηση υπήρξε επί της αναφοράς.
Με την υπ’ αριθμό 273/2009 από τις 7.5.2009 απόφαση του, το Ναυτοδικείο Πειραιά καταδίκασε δυο από τους έξη Λιμενικούς σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης για καταστροφή εγγράφου κατά συναυτουργία και παραβίαση κατάσχεσης κατά συναυτουργία. Πλην όμως η απόφαση αυτή παρέμενε στα συρτάρια του Ναυτοδικείου καθαρογράφτηκε δε τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, 10 μήνες μετά την έκδοση της κι αυτό μετά από παρέμβαση του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα τόσο στον Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά όσο και στον Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου.
Η απόφαση της δίκης αυτής έως και σήμερα αν και προκάλεσε ΕΔΕ το πόρισμα της οποίας αποδεικνύει ότι το βράδυ της 4ης προς 5η Αυγούστου 2010 υπήρξαν γεγονότα που αν μη τι άλλο προκαλούν το έντονο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, έως και σήμερα δεν έχουν αξιολογηθεί διοικητικά από το Λιμενικό Σώμα. Ενώ η δίκη των για την πράξη της ηθικής αυτουργίας κατά συναυτουργία σε ψευδή ανώμοτη κατάθεση με φυσικό αυτουργό ιδιώτη, δικογραφία η οποία διαβιβάσθηκε στο Πρωτοδικείο Μυτιλήνης 11 μήνες μετά το διαχωρισμό της υπόθεσης από τη δικογραφία που εξέταζε το Ναυτοδικείο Πειραιά, ακόμα δεν έχει καν προσδιορισθεί αν και πρόκειται για αδίκημα που ετελέσθη στις 5 Αυγούστου του 2006!
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Με την επιστολή μας αυτή θέτουμε υπόψιν σας το υπόμνημα που κατέθεσε ο συνάδελφος Στρατής Μπαλάσκας στον Υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανταζόπουλο που διενήργησε την τέταρτη για την υπόθεση αυτή ΕΔΕ. Τα όσα αναφέρονται σε αυτό ακόμα και σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία και παρά τις τέσσερις ΕΔΕ που μεσολάβησαν δεν έχουν διερευνηθεί και αξιολογηθεί ουσιαστικά.
Αδικήματα που αποδείχθηκαν όπως αυτά της παράνομης σύλληψης και της παράνομης δέσμευσης μέχρι σήμερα δεν εξετάσθηκαν ποινικά από το Ναυτοδικείο Πειραιά.
Διοικητικά δε τα συγκεκριμένα αδικήματα για τα οποία οιοσδήποτε άλλος αν τα είχε διαπράξει θα αντιμετώπιζε κατηγορίες μέχρι και σε βαθμό κακουργήματος είχαν σαν αποτέλεσμα τιμωρίες με ποινές επίπληξης!
Όσον αφορά δε το συνάδελφο που αγωνίστηκε για τη προστασία των δικαιωμάτων του Πολίτη, την προστασία της τιμής και της υπόληψης των έντιμων στελεχών του Λιμενικού Σώματος, την εν γένει προστασία του Κράτους και των Νόμων του, σέρνεται από δικαστήριο σε δικαστήριο, 48 ετών, βραβευμένος συγγραφέας και δημοσιογράφος, χωρίς την παραμικρή καταδίκη του για αδίκημα περί τύπου, πατέρας δυο παιδιών, μιας φοιτήτριας στο Παιδαγωγικό τμήμα Πατρών 19 ετών και ενός μαθητή στην Α Λυκείου 15 ετών, δεν έχει το δικαίωμα σε μια δίκαιη κρίση στα σε βάρος του ποινικά και αστικά δικαστήρια.
Κύριε Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη
Στο όνομα των αρχών της Δημοκρατίας, του Δικαίου και της ισονομίας εξετάσετε τα όσα σήμερα σας αναφέρουμε.
Επιτέλους κάντε κάτι… Ένας άνθρωπος από μια ιδιότυπη «ζαρτινιέρα» οδηγείται σε επαγγελματική και φυσική εξαφάνιση.
Με κάθε τιμή
Ο Πρόεδρος Απόστολος Βουλδής Ο Γεν. Γραμματέας Ζώης Μαρίνος”