Έσοδα τουλάχιστον 920.000 ευρώ έχασε το Ελληνικό Δημόσιο από πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς για τυχερά παιχνίδια! Με την απόφαση 2119/2014 ακυρώθηκαν… οκτώ αποφάσεις του ΕΣΡ, συνολικού ύψους 920.000 ευρώ, κατά ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας για παράνομη προβολή τυχερών παιγνίων χωρίς προηγούμενη άδεια. Μετά την ανοχή της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ απέναντι στις εταιρείες παραγωγής τυχερών παιχνιδιών και στους τηλεοπτικούς σταθμούς, το πρόβλημα της εξαπάτησης των τηλεθεατών μεταφέρεται στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος καλείται να μελετήσει την αίτηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων. Η ΕΕΕΠ, με καθυστέρηση, ζητάει την κατάργηση του άρθρου 53 του ν. 4002/2011, που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τη μετάδοση παιχνιδιών. Περιττό να σημειώσουμε πως οι εταιρείες που εμπλέκονται στο καθεστώς αυτό έχουν έδρα στη Γερμανία.
Το ΣτΕ στην επίμαχη απόφαση επισημαίνει ότι η αρμοδιότητα του χαρακτηρισμού ενός παιχνιδιού ως τυχερού ανήκει αποκλειστικά στην ΕΕΕΠ. Το κρίσιμο στοιχείο είναι πως κατά τον χρόνο που εκδικάστηκε η υπόθεση δεν είχε εκδοθεί από την ΕΕΕΠ ο προβλεπόμενος από τον νόμο Κανονισμός Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων για την έκδοση των αδειών. Με τον τρόπο αυτό… της προσωρινής νομιμότητας τα τυχερά τηλεπαιχνίδια σάρωσαν την τηλεόραση. Η ΕΕΕΠ πλέον, στην περίπτωση που και αυτή η συγκυβέρνηση δεν ανταποκριθεί, σχεδιάζει να εκδώσει τον Κανονισμό…
Το ΕΣΡ ασχολήθηκε τόσο με τα παιχνίδια που έλαβαν προσωρινή άδεια από την ΕΕΕΠ όσο και με τα μη τυχερά, στα οποία η επιτυχία βασίζεται στην ταχύτητα πληκτρολόγησης ενός αριθμού. Το ΕΣΡ διαπίστωσε την προβολή τυχερών παιχνιδιών σε πρωινή και απογευματινή ζώνη προγράμματος, που παρακολουθούν και ανήλικοι, ενώ το κοινό παραπλανάται από προφορικές και οπτικές παραστάσεις που καλλιεργούν αναληθώς την εντύπωση της ύπαρξης πίεσης χρόνου. Διαπίστωσε, επίσης, παραπλάνηση του κοινού και προσβολή της αξιοπρέπειας των συμμετεχόντων και των τηλεθεατών από την ακατάληπτη μεθοδολογία επίλυσης των προβαλλόμενων γρίφων αλλά και από την παράλειψη ουσιωδών πληροφοριών.