Στο Άρδην τ. 100 (επετειακό τεύχος) που κυκλοφορεί, ασχολούμαστε με το Βατερλώ του Σύριζα, πως μέσα σε έξι μήνες μετατράπηκε σε μνημονιακό κόμμα και έφερε στην χώρα ένα τρίτο πιο επώδυνο Μνημόνιο. Ο Γιώργος Καραμπελιάς γράφει για τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου που οφείλει να αναγνωστεί ως μια ήττα του αντιμνημονιακού κόσμου, το ζητούμενο είναι να επικεντρωθούμε στις επόμενες μάχες. Δημοσιεύουμε τα βασικά σημεία της πανελλαδικής συζήτησης που παραγματοποίησε η Κίνηση Πολιτών Άρδην στις 20 Ιουνίου και που επικεντρώθηκε στην οικονομική κατάρρευση, το πολιτικό αδιέξοδο και τα παιχνίδια ψευδοεμφυλίου που στήνουν οι κυβερνώντες. Ο Γιώργος Καραμπελιάς με αφορμή ένα τρικάκι που μοίρασαν Αυτόνομοι στο Χαλάνδρι και είχε σύνθημα, “Να πεθάνει η Ελλάδα για να ζήσουμε εμείς” αναλύει τον εντεινόμενο κοινωνικό μηδενισμό, που είναι ιδιαίτερα ισχυρός στην νεολαία.
Στο αφιέρωμα του περιοδικού καταπιανόμαστε με το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και την ιθαγένεια, που μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια είναι πολύ επίκαιρο. Ο πρώην γ.γ. πληθυσμού και κοινωνικής συνοχής, Άγγελος Συρίγος, παρουσιάζει τα θέματα της ιθαγένειας και της μετανάστευσης όπως τα έζησε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση στη δημόσια δίοίκηση. Ο συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος γράφει για την παγίδα χαμηλής γονιμότητας που έχει πιαστεί η Ελλάδα. Ο Ευάγγελος Τσεκούρας προσεγγίζει τη νομική πλευρά του ζητήματος της απόδοσης Ιθαγένειας. Ο Γεώργιος Τσακαλίδης παρουσιάζει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια.
Το Άρδην συμπληρώνει τα 100 τεύχη και τα 20 χρόνια κυκλοφορίας και κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην πορεία του. Αναδημοσιεύουμε κάποια επιλεγμένα άρθρα από το 1ο τεύχος έως τα πιο πρόσφατα για να μπορεί να κρίνει ο αναγνώστης τη συνέχεια των βασικών θέσεων του Άρδην αυτή την εικοσαετία. Το Άρδην υπήρξε αυτά τα είκοσι χρόνια ένας χώρος πολιτικών πρωτοβουλιών, από τις πρώτες διαδηλώσεις ενάντια στη ντροπιαστική παράδοση των Ιμίων, όταν είχε εκδοθεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού, έως τη συμμετοχή του σε όλους τους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, ενάντια στο Σχέδιο Ανάν και την καρατόμηση του Κυπριακού ελληνισμού, τέλος για την αντιμετώπιση της μεταβολής της χώρας σε μια αποικία χρέους της τευτονικής Ευρώπης.
Σε αυτό το αφιέρωμα λοιπόν αναδημοσιεύουμε από το πρώτο τεύχος (Μάρτιος 1996) το εισαγωγικό κείμενο, «Επιμένω και … υπομένω», όπως και το κείμενο του “ευπατρίδη της Παγκόσμιας Επανάστασης” Μιχάλη Ράπτη (Πάμπλο), Μια άποψη για την κρίση των Ιμίων. Από το τ. 29 (Απρίλιος 2001) δημοσιεύουμε το κείμενο 5 χρόνια εκσυγχρονισμός,και από το τ. 9 (Αύγουστος 1997), Κύπρος, η Ελλάδα που αντιστέκεται. Ο δημοσιογράφος Φίλιππος Συρίγος ήταν από τους λίγους ανθρώπους των ΜΜΕ που εξαρχής ήταν αντίθετος στην ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, στο κείμενό του, Μια συνωμοσία σιωπής (τ. 10, Νοέμβριος 1997) από ομιλία του σε σχετική εκδήλωση του Άρδην το 1997, αποκαλύπτει το παρασκήνιο της εποχής των παχιών αγελάδων.
Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η μάχη με τον εκσυγχρονισμό και τον εθνομηδενισμό μεταφέρθηκε στο πεδίο της Ιστορίας και πιο συγκεκριμένα στα σχολικά βιβλία. Το Άρδην συμμετείχε ενεργά σε εκείνη τα μάχη, μια μικρή γεύση για το συνέβαινε ο αναγνώστης θα πάρει από το κείμενο Η πλαστογραφία της Ιστορίας και η προδοσία τωνδιανοουμένων (τ. 63, Μάρτιος 2007). Οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας στα τέλη του 90, επαναπροσγείωσαν τους Έλληνες στα Βαλκάνια, και ο Γιώργος Καραμπελιάς στο τ. 19 (Ιούνιος 1999) διαπίστωνε ότι οι βομβαρδισμοί αποτελούν αφετηρία για τη συνειδητοποίηση μιας νέας ταυτότητας. Ο Νεοκλής Σαρρής στο τ. 38 (Ιανουάριος 2003) σε ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή μας είχε εμπιστευτεί ένα πολύ σπουδαίο κείμενο, Η Μικρασιατική Καταστροφή και η καρατόμηση της ελληνικής κοινωνίας από το εθνικό κράτος. Ενδεικτικό του εύρους των συνεργασιών του Άρδην είναι το κείμενο του Αλέκου Αλαβάνου για το Άγιο Όρος (τ. 11, Ιανουάριος 1998)
Ο Ελληνικός Κοινοτισμός είναι ένα από τα θέματα που με επιμονή τα προηγούμενα χρόνια προέβαλε το Άρδην, αναδημοσιεύουμε από το τ. 44 (Νοέμβριος 2003) που περιείχε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κοινοτισμό, το κείμενο Των Ελλήνων οι Κοινότητες.
Ο καθηγητής του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παύλος Καρανικόλας έδωσε συνέντευξη στον Νίκο Ντάσιο για τη Νέα Αγροτική Πολιτική και τι επιπτώσεις θα έχει για την αγροτική παραγωγή. Ο Αραβολόγος Πάνος Κουργιώτης προσφέρει ερμηνείες για το φαινόμενο της τζιχάντ και του τζιχαντισμού. Ο Νικόλαος Μπινιάρης αναλύει τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον της. Ο Δημήτρης Ξυδερός παρουσιάζει το βιβλίο των Κ. Καστοριάδη, Κρ. Λας και Ζ.Κ. Μισεά, Η Κουλτούρα του Εγωισμού. Ο Δημήτρης Γιαννάτος γράφει για το πρόσφατο Φεστιβάλ Κάνναβης που έγινε στο Σύνταγμα και διερωτάται αν στόχευε σε αποποινικοποίηση της εξάρτησης ή νομιμοποίηση της απόλυτης πολιτισμικής σκλαβιάς; Ο Γιάννης Ξένος παρουσιάζει το βιβλίο της Εύης Σκληράκης, Τα Δάνεια της Εξάρτησης και της Χρεοκοπίας (1824-1940).
Διαβάστε και διαδώστε το Άρδην, το περιοδικό του δημοκρατικού πατριωτικού εναλλακτικού χώρου.