Από το 2012 κάθε χρόνο η κυβέρνηση δήλωνε στην τρόϊκα πως θα έχει έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ από τη διάθεση των ψηφιακών συχνοτήτων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Το λεγόμενο ψηφιακό μέρισμα ήταν η «καραμέλα» για να περάσουν χωρίς αντιδράσεις από τη Βουλή όλες οι χαριστικές ρυθμίσεις στους καναλάρχες των ιδιωτικών καναλιών, όπως επίσης και το μέγιστο επιχείρημα για να προχωρήσει η ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση με παράνομους τηλεοπτικούς σταθμούς.
Κι αφού παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος των ψηφιακών συχνοτήτων στην κοινή εταιρεία των ιδιωτικών τηλεοπτικών καναλιών, τώρα, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, υπό τη νέα διορισμένη ηγεσία της, δηλώνει πως θα αναθέσει την «επικαιροποίηση» της εκτίμησης για την αξία του ψηφιακού μερίσματος! Ουσιαστικά γίνεται αποδεκτή η απαίτηση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να μην πληρώσουν 300 εκατ. ευρώ για τα 15 χρόνια εκχώρησης των συχνοτήτων στα UHF.
Όμως υπάρχει και η πρόσφατη μελέτη (2013) της εταιρείας συμβούλων Mason Analysys για την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας αλλά και την αξία του τηλεοπτικού φάσματος την επόμενη 20ετία. Σε αυτήν τη μελέτη η Mason κάνει εκτίμηση για την αξία της αγοράς του τηλεοπτικού φάσματος την επόμενη 20ετία, λέγοντας πως από τη διαχείριση των ψηφιακών συχνοτήτων θα παραχθεί «αξία» 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ! Αυτή την «αξία» πήρε ως μοναδική εταιρεία στη δημοπρασία που δεν έγινε, η Digea έναντι 18,3 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια.
Η εταιρεία στην έκθεση της για την κινητή τηλεφωνία καταλήγει σε αξία του «ψηφιακού μερίσματος» ύψους 291 εκατ. ευρώ. Δηλώνει δε πως για την επόμενη 20ετία η παραγόμενη αξία της αγοράς ευρυζωνικών δικτύων θα είναι ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ! Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν διαφορετική άποψη και υποστηρίζουν πως κατά αναλογία της ψηφιακής τηλεόρασης, πρέπει να πληρώσουν πολύ λιγότερα χρήματα από τα 300 εκατ. ευρώ, που έχει δεσμευθεί στην Τρόϊκα η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.