Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν θα έχει Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η πολιτική απόφαση για την κατάργηση του φορέα ελήφθη από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, και τον πρώην υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο. Τις υπογραφές για την ταφόπλακα στην αυτόνομη πορεία του φορέα και τη μετακόμισή του στην ΕΡΤ, έβαλε ο σημερινός πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στέλνοντας έμπειρο προσωπικό στην εφεδρεία.
Έτσι το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο της χώρας, τίθεται από τον έλεγχο ενός φορέα, της ΕΡΤ, με κίνδυνο σε λίγο καιρό να μην στέλνουν το υλικό τους, οι ανταγωνιστές τους, οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Το πρόβλημα στη λειτουργία του Αρχείου ήταν στο ακριβό κτίριο που είχε νοικιάσει, όπως και το καθεστώς πρόσληψης ορισμένων συμβούλων. Όμως ο πρώην υπουργός Επικρατείας, δεν τόλμησε να πει, ποιος υπουργός ευθύνεται για αυτές τις επιλογές και το υψηλό κόστος λειτουργίας και προτίμησε από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του, να προτάξει το κλείσιμο. Το ίδιο συνέβη και με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το οποίο θα μπορούσε να συγχωνευτεί με το ΕΣΡ και όχι να λειτουργεί υπό την ΕΡΤ!
Λύσεις, ακόμη και σήμερα, υπάρχουν. Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο θα μπορούσε να λειτουργήσει στο πλαίσιο ενός άλλου φορέα, δηλαδή είτε υπό τη σκέπη της Εθνικής Βιβλιοθήκης ή των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Υπάρχει και η σύγχρονη λύση του Αρχείου της Ολλανδίας. Εκεί το κράτος σε ένα φορέα λειτουργεί και συντηρεί τα Αρχεία των Δημόσιων και Ιδιωτικών Δικτύων, και το υλικό που ζητούν καθημερινά οι σταθμοί αποστέλλεται ηλεκτρονικά. Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχει μια εθνική οπτικοακουστική βιβλιοθήκη και οι ιδιωτικοί φορείς έχουν μειώσει το κόστος λειτουργίας τους.