Διάλογος για την κρίση στα ΜΜΕ
πηγή: http://syspeirosi.wordpress.com/
Όλοι ομνύουν στη δημοκρατία, με την εφαρμογή της έχουν μερικά προβλήματα. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ συμφώνησε να προσφύγει σε έκτακτη γενική συνέλευση για την αντιμετώπιση της κρίσης στον Τύπο και την οργάνωση απεργιακών κινητοποιήσεων. Έκανε δηλαδή το αυτονόητο. Απευθύνθηκε στα μέλη της Ένωσης για να διαθέτει με τη δική τους ψήφο μια ισχυρή εξουσιοδότηση και δέσμευση στο πώς θα οργανώσει από εδώ και στο εξής τις κινητοποιήσεις για να αποκρουσθεί η πολύμορφη επίθεση εργοδοτών, κυβέρνησης, τρόικας. Με την απόφαση της συνέλευσης, άλλωστε, θα ξεπεραστούν τα συνήθη αδιέξοδα που επικρατούν στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, η αδυναμία, η απροθυμία ή και λυσσαλέα άρνηση ορισμένων μελών του να διευκολύνουν στη λήψη αποφάσεων.
Η συνέλευση έγινε, η απαρτία επιτεύχθηκε με συμμετοχή άνω των 1200 μελών της Ένωσης, πράγμα που αφενός αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, αφετέρου αποδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και την αγωνία των δημοσιογράφων για το μέλλον.
Τα πράγματα ήταν εξ αρχής απλά: σύμφωνα με το καταστατικό, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Κάραβελ θα συζητούνται τα προβλήματα, θα κατατίθεντο προτάσεις για τις μορφές κινητοποίησης και στη συνέχεια, οι προτάσεις αυτές, αφού περνούσαν από μια διαδικασία διαβούλευσης και σύνθεσης σε όσο το δυνατό λιγότερες, θα τίθεντο στην κρίση των μελών της ΕΣΗΕΑ με μυστική ψηφοφορία (κάλπη) που ορίστηκε για Δευτέρα και Τρίτη (30 και 31/1/2012).
Αλλά τίποτα δεν είναι απλό όταν το βασικό σου κίνητρο είναι να κωλυσιεργήσεις, να βάλεις τρικλοποδιές, να δημιουργήσεις παρακαταθήκες για ενστάσεις και, τελικά, να ματαιώσεις τη διαδικασία, την ετυμηγορία των μελών του σωματείου, την έκφραση των ανθρώπων που είναι απλήρωτοι, άνεργοι, επισφαλείς, με πετσοκομμένους μισθούς, όμηροι της εργοδοτικής ασυδοσίας. Το ένα μέλος του Δ.Σ, με το «καλημέρα», αμφισβήτησε τη νομιμότητα του σώματος, άλλα μέλη του Δ.Σ. έλαμψαν δια της απουσίας τους κι άλλα απέφυγαν να πουν στη συνέλευση τι προτείνουν, δεν κατέθεσαν καν προτάσεις. Οι προτάσεις που τέθηκαν στην κρίση της συνέλευσης ήταν του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμη (ως προσωπική πρόταση), ένα ψήφισμα της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας (που κατατέθηκε από τον Π. Ράμμο), η πρόταση του Ηλία Κανέλλη κι ακόμη πάνω από δέκα προτάσεις από μέλη της Ένωσης, κυρίως τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.
Οι τρικλοποδιές συνεχίστηκαν την επαύριο της συνέλευσης, όταν οι συνάδελφοι που είχαν καταθέσει προτάσεις συναντήθηκαν για την αναγκαία διαβούλευση, παρουσία της γραμματέα του Δ.Σ. και του νομικού συμβούλου της Ένωσης, ώστε να ερευνηθεί η δυνατότητα σύνθεσης σε λιγότερες προτάσεις. Η διαβούλευση αυτή καταγγέλθηκε ως «παρασυναγωγή του ΣΥΡΙΖΑ» από τον – εντελώς προβλέψιμο πια – Δ. Τσαλαπάτη. Η διαβούλευση έφτασε σε κάποιο αποτέλεσμα και με αμοιβαίες υποχωρήσεις διαμορφώθηκαν δύο προτάσεις – η μία, με βάση την πρόταση μελών του Μεικτού, του Δ. Τρίμη και τις προτάσεις άλλων συναδέλφων για «υπογραφή αξιοπρεπούς συλλογικής σύμβασης με όριο αυτή του 2009 και με απεργιακό αγώνα διαρκείας» και η δεύτερη, με βάση πρόταση συναδέλφων από το Βήμα «για διαπραγμάτευση σύμβασης με μεσοσταθμική μείωση μισθών» (μείωση που στο αρχικό κείμενο προσδιοριζόταν έως το 20%).
Οι προτάσεις κατατέθηκαν, πρωτοκολλήθηκαν, αλλά γελιέστε αν νομίζετε ότι η περιπέτεια τέλειωσε εδώ. Στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κάποια μέλη του φλέρταραν φανερά με την ιδέα ενός πραξικοπήματος που θα ματαίωνε την ολοκλήρωση της συνέλευσης με τη μυστική ψηφοφορία. Άλλοι αμφισβήτησαν εξ ολοκλήρου τη διαδικασία, ο Π. Ράμμος επέμεινε να κατατεθεί αυτοτελώς, ως ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, το ψήφισμα της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας», άλλοι – κι αυτό επαναλήφθηκε και στην εφορευτική- επέμειναν να αποκρύβουν τα «στοιχεία ταυτότητας» από τα ψηφοδέλτια με τις προτάσεις και, γενικώς, η όλη διαδικασία ακροβατούσε μέχρι τέλους.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φτάσαμε στο τέλος. Στην ψηφοφορία της Δευτέρας και της Τρίτης οι συνάδελφοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία ψηφοδέλτια που συμπυκνώνουν τρεις διαφορετικές φιλοσοφίες.
Η πρώτη (το ψηφοδέλτιο Α) επιχειρεί να συνθέσει όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου σε μια γραμμή άμυνας και στην οργάνωση ενός γενικευμένου απεργιακού αγώνα με όλες τις ενώσεις του κλάδου.
Η δεύτερη- ας μας επιτρέψουν οι συνάδελφοι που τη διατύπωσαν- πετάει τη μπάλα στην εξέδρα, προτείνοντας «όλες τις μορφές κινητοποίησης».
Η τρίτη πρόταση εκφράζει με έναν «στρογγυλευμένο τρόπο» την διάθεση συνδιαλλαγής και συμβιβασμού με τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει η εργοδοτική πλευρά (ατομικές συμβάσεις, απολύσεις κ.λ.π).
Οι συνάδελφοι έχουν γνώση και κρίση. Μπορούν να διαβάζουν τις γραμμές, και πίσω από αυτές. Χρειάζεται απλώς να επιλέξουν. Τα διλήμματα είναι ισχυρά, οι εργοδοτικές πιέσεις ξεδιάντροπες και αφόρητες και οι επιλογές που έχουμε ως κλάδος, και ως κομμάτι της μνημονιόπληκτης κοινωνίας, τις επόμενες μέρες και εβδομάδες είναι δύο: ή θα υποταγούμε ή θα αντισταθούμε διεκδικώντας τα αυτονόητα, πρώτα απ’ όλα δουλειά κι αξιοπρέπεια. Και πρώτο βήμα αξιοπρέπειας είναι να στείλουν ισχυρό μήνυμα δημοκρατίας σε όσους είναι αλλεργικοί σε συνελεύσεις και διαδικασίες βάσης. Με μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώνεται η συνέλευση, πολύ μαζικότερη από τους 1.200 του Κάραβελ.
Τα άλλα είναι λεπτομέρειες- ποιος είπε τι, ποιος κατήγγειλε ποιος ποιον στο Δ.Σ. Αν η εργοδοτική και τροϊκανή επίθεση περάσει και οι συνάδελφοι αφεθούν στον τρόμο και την αθλιότητα της ατομικής σύμβασης και της εργοδοτικής ασυδοσίας, η ΕΣΗΕΑ μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε μουσείο συνδικαλιστικής ιστορίας και κεκτημένων που χάθηκαν.
Συνάδελφοι, ψηφίζουμε το ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ – ΠΡΟΤΑΣΗ Α’. Δηλαδή, την πρόταση που διαμορφώθηκε κατά σύμπτυξη των προτάσεων, που κατατέθηκαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ (24/1), του προέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη, 14 μελών του Μεικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ και του συναδέλφουΑνδρ. Μακρίδη
Η Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ, σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους που υφίστανται τις καταστροφικές συνέπειες των Μνημονίων και αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και των ερφγοδοτών, εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης:
-Να διεκδικήσει τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης, με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων που κατοχυρώνουν οι προηγούμενες ΣΣΕ. Διεκδικούμε τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας , το πάγωμα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν κατόπιν αρνήσης τους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας , την υπεράσπιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων και των ανέργων.
-Να οργανώσει για το σκοπό αυτό απεργιακό αγώνα διαρκείας, σε συντονισμό με όλες τις Ενώσεις του Τύπου.
-Να απευθύνεται στην διάρκεια του αγώνα αυτού σε όλη την κοινωνία, καλύπτοντας το κενό ενημέρωσης με εναλλακτικά μέσα των εργαζομένων στα ΜΜΕ -διαδίκτυο, ραδιόφωνο, εφημερίδα ακόμη και τηλεόραση.
-Στο πλαίσιο αυτού του αγώνα το ΔΣ καλείται να αξιοποιήσει και κάθε θεσμικό μέσο υπέρ των εργαζομένων.
1.Τάσος Αναστασιάδης (εκπρόσωπος ΒΗΜΑ)
2.Κωνσταντίνος Δαυλός (εκπρόσωπος ΣΚΑΙ ΤV)
3.Παναγιώτης Δρίβας (εκπρόσωπος ΒΗΜΑ FM)
4.Γιάννης Ελαφρός (εκπρόσωπος ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)
5.Λεωνίδας Σακλαμπάνης (εκπρόσωπος ΣΚΑΙ Ρ/Σ)
6.Νίκος Ζαμπάρας (εκπρόσωπος ΣΕΝΤΡΑ FM)
7.Αλέξανδρος Ζέρβας ( εκπρόσωπος ΚΟΚΚΙΝΟ Ρ/Σ)
8.Ανδρέας Μακρίδης (εργαζόμενος ΑΠΕ)
9.Ανδρέας Πετρόπουλος (εκπρόσωπος ΑΥΓΗ)
10.Κώστας Ράπτης (εκπρόσωπος 9,84 Ρ/Σ)
11.Χάρης Σαββίδης ( εκπρόσωπος, ΗΜΕΡΗΣΙΑ)
12.Σωτήρης Τριανταφύλλου (εκπρόσωπος Goal News)
13.Δημήτρης Τρίμης (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ)
14.Πέτρος Τσάγκαρης (εκπρόσωπος ΑΠΕ)
15.Βασίλης Τζήμτσος (εκπρόσωπος ALTER)
16.Νάσος Χατζητσάκος (εκπρόσωπος ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)