Πλήρης αποτυχία καταγραφής και εποπτείας των πλατφορμών ροής
Κωμικοτραγική θα μπορούσε να είναι η εικόνα όσον αφορά την εποπτεία και τον έλεγχο των αρμοδίων φορέων, ανεξάρτητων αρχών και κυβερνητικών υπηρεσιών στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες συνεχούς ροής, που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική αγορά, χωρίς να πληρώνουν ούτε ευρώ για τα κέρδη που αποκομίζουν. Είναι όμως δραματική, καθώς συντελείται, με κυβερνητική ευθύνη, παραβίαση των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού σε βάρος των εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα. Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ενσωμάτωση στον «νόμο Λιβάνιου» της ευρωπαϊκής τηλεοπτικής οδηγίας για τις πλατφόρμες συνεχούς ροής, το ΕΣΡ δεν κατάφερε ακόμη να απογράψει τις υπηρεσίες που λειτουργούν στη χώρα, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία έχει εκπνεύσει. Η λύση ήταν να δοθεί παράταση…
Ο σχετικός κατάλογος, που μέχρι πριν από λίγες ημέρες αριθμούσε μόλις 18 εταιρείες, άλλαξε μορφή, με το ΕΣΡ να βάζει τις ξεχωριστές ροές περιεχομένου για να φαίνονται περισσότερες στον κατάλογο! Παράλληλα, καθυστερεί ο κώδικας δεοντολογίας για το περιεχόμενο, αφού δόθηκε νέα παράταση μέχρι το τέλος του 2022. Ο κώδικας δεοντολογίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της οδηγίας, θα υιοθετήσει τα απαραίτητα φίλτρα προστασίας από τις πλατφόρμες για την παιδική – νεανική ηλικία.
Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αλλά και η προεδρία της κυβέρνησης έχουν την κύρια ευθύνη. Και αυτό διότι:
- Δεν έλαβαν ούτε ένα μέτρο για τη διεκδίκηση των αναλογούντων φόρων ή ανταποδοτικών τελών για τη δραστηριοποίηση των διεθνών ψηφιακών πλατφορμών διανομής περιεχομένου και των υπηρεσιών συνεχούς ροής, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου θεσμοθετούνται ετήσια τέλη και φόροι επί του τζίρου τους.
- Δεν διεκδικούνται τα τέλη συμμετοχής των πλατφορμών στην εγχώρια οπτικοακουστική παραγωγή.
Με αυτήν τη χαριστική πολιτική, η κυβέρνηση ευνοεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα στις διεθνείς πλατφόρμες και στις εγχώριες υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και διαδικτυακού περιεχομένου με έδρα την Ελλάδα, οι οποίες πληρώνουν φόρους και ανταποδοτικά τέλη.
Η συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα, είναι μια ακόμη ένδειξη της πλήρους αποτυχίας όσον αφορά τη ρύθμιση του νέου ψηφιακού τοπίου στην αγορά. Το σχέδιο ενσωματώνει τις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις από το 2019 για τα δικαιώματα των δημιουργών, ωστόσο η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει καθορίσει το πλαίσιο υποχρεώσεων των πλατφορμών στην ελληνική αγορά. Το όργανο στο οποίο ανατέθηκε η καταγραφή και η εποπτεία των ψηφιακών οπτικοακουστικών υπηρεσιών είναι το ΕΣΡ, το οποίο όμως κατέδειξε πλήρη ανεπάρκεια στη διαχείριση των αρμοδιοτήτων που του ανατέθηκαν θεσμικά. Γίνεται φανερό πως απαιτείται επανίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, στη βάση ενός ισχυρού ανεξάρτητου οργάνου, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.