Με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ–αφιερώματα και ταινίες, η ΕΡΤ τιμά την εργατική Πρωτομαγιά.
Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1 και της ΕΡΤ2, καθώς και οι ακροατές του Πρώτου Προγράμματος και της Φωνής της Ελλάδας, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παρακάτω προγράμματα στις εξής ώρες.
ΕΡΤ1
Στις 13:00 από τη σειρά εκπομπών «Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο μεταδίδεται το ειδικό επετειακό αφιέρωμα στην Πρωτομαγιά με τίτλο «1930-1967: Η ιστορία των εργατικών διεκδικήσεων». Η εκπομπή ερευνά την ιστορία της εργασίας στην Ελλάδα και ρίχνει φως στους αγώνες των εργαζομένων για αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας από τη δεκαετία του ΄30 έως τα χρόνια της χούντας (από το Αρχείο της ΕΡΤ).
Στις 14:00 από τη σειρά εκπομπών «ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» προβάλλεται το επεισόδιο «Βερολίνο – Πρωτομαγιά», στο οποίο περιγράφονται οι φημισμένοι εορτασμοί της πόλης για την ημέρα της Πρωτομαγιάς (από το Αρχείο της ΕΡΤ).
Στις 18:30 από τη μουσική σειρά ντοκιμαντέρ «ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΙ ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΡΓΑΤΙΑ» μεταδίδεται το επεισόδιο «Όλοι οι εργάτες του ντουνιά». Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, περιγράφεται η προσπάθεια ενός συλλέκτη μουσικών και οπτικών ντοκουμέντων, να συγκεντρώσει στο εργαστήρι του τραγούδια και χορούς που -για τον έναν ή τον άλλο λόγο- έχουν σχέση με το «εργατικό -κοινωνικό τραγούδι» (Από το Αρχείο της ΕΡΤ).
Στις 19:35 μεταδίδεται η εκπομπή του Σπύρου Κατσίμη αφιερωμένη στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, παραγωγής του 1987, με τίτλο «ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ – ΜΕΡΑ ΜΑΓΙΟΥ…». Πρόκειται για σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο, όπου εμφανίζονται ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης στο στούντιο της ΕΡΤ και μιλούν στον Σπύρο Κατσίμη για τη μεταξύ τους συνεργασία και τις συνθήκες στις οποίες γράφτηκε και μελοποιήθηκε η ποιητική σύνθεση «Επιτάφιος». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Γιάννης Ρίτσος διαβάζει ποιήματά του από τον «Επιτάφιο». Παράλληλα, προβάλλονται αποσπάσματα από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που δόθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου ακούγονται μελοποιημένα τα ποιήματα από τον «Επιτάφιο» των Ρίτσου-Θεοδωράκη, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη. (Από το Αρχείο της ΕΡΤ).
ΕΡΤ2
Στις 13:00 προβάλλεται από την ξένη σειρά ντοκιμαντέρ «ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ» παραγωγής Γαλλίας 2015 – 2016, το επεισόδιο «Αλέξανδρος Παναγούλης» [Aléxandros Panagoulis (1939-1976) – The Blood of Greece]. Ο Έλληνας ήρωας, το 1968 έκανε απόπειρα δολοφονίας κατά του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου, μια θαρραλέα πράξη που τον έκανε παγκόσμια γνωστό. Απέτυχε, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Απελευθερώθηκε το 1973 βάσει της γενικής αμνηστίας που απένειμε το καθεστώς των συνταγματαρχών στους πολιτικούς κρατούμενους. Την Πρωτομαγιά του 1976, σε ηλικία 38 ετών, σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα, λίγες μέρες πριν από την αποκάλυψη των φακέλων σχετικά με τα όργανα Ασφαλείας της χούντας.
Στις 16:30 μεταδίδεται η βραβευμένη, ιστορική, δραματική περιπέτεια παραγωγής 1990 «Ο Αστραπόγιαννος», σε σκηνοθεσία Νίκου Τζήμα, με τους Νίκο Κούρκουλο, Νίκη Τριανταφυλλίδη, Γιάννη Αργύρη, Σπύρο Καλογήρου, Ελένη Ζαφειρίου και Λαυρέντης Διανέλλο. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, ο Αστραπόγιαννος, ένας ξακουστός αρματωλός, επιστρέφει στο χωριό του. Βλέποντας όμως ότι ο τσιφλικάς της περιοχής, ο Κωσταντής Βελούσης, έχει πάρει τη θέση του Τούρκου αγά και ότι καταπιέζει εξίσου τους συγχωριανούς του, δεν διστάζει να συγκρουστεί μαζί του.
Στις 21:00 μεταδίδεται η θεατρική βιωματική παράσταση «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ “ΜΑΤΑΙΩΝ” ΠΡΑΞΕΩΝ» που βασίζεται στο ομότιτλο ιστορικό μυθιστόρημα του Σπύρου Τζόκα και είναι αφιερωμένη στους 200 εκτελεσμένους πολιτικούς κρατουμένους από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944. Την παράσταση παρουσίασε η ομάδα πείρα(γ)μα, την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με αφορμή τη συμπλήρωση 74 χρόνων από τη Ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944, το Πρώτο Πρόγραμμα και η Φωνή της Ελλάδας εκπέμπουν ζωντανά στις 10:00, για πρώτη φορά από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής όπου εκτελέστηκαν οι 200 πολιτικοί κρατούμενοι, μια δίωρη ραδιοφωνική εκπομπή, αφιερωμένη στη μνήμη όλων εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία.