ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/
Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου), καθιερώθηκε το 1977 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), με σκοπό να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών. Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2018, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), έχει επιλέξει το θέμα: «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».
Στη συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά μουσεία της Ελλάδας με διαφορετικής φύσης εκθέματα. Μέσα από μια σύντομη περιήγηση στους χώρους τους, παρέχονται στοιχεία για την ιστορία των μουσείων και των εκθεμάτων τους, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο τρόπος συμβολής τους στην ανασύσταση του παρελθόντος και τη συντήρηση της μνήμης.
Για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο μιλά ο διευθυντής του Νίκος Καλτσάς, τονίζοντας ότι: «Είναι το μουσείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού σε όλο του το χρονικό φάσμα, ενώ καλύπτει και όλες τις περιοχές του ελλαδικού χώρου, από τη νεολιθική περίοδο ώς το τέλος της αρχαιότητας».
Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη του Μουσείου Βεργίνας, Αγγελική Κοταρίδου, μιλά για ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, Αναστασία Τούρτα, εξηγεί ότι τα μουσεία δεν απευθύνονται πια στους «ειδικούς» αλλά στο μέσο επισκέπτη, γεγονός που επηρεάζει και τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων.
«Ο κεντρικός άξονας του Μουσείου Μπενάκη είναι η ανάδειξη της Ελλάδας στον ιστορικό χρόνο», τονίζει ο διευθυντής του, Άγγελος Δεληβορριάς.
Η διευθύντρια του Μουσείου-Αρχείου της ΕΡΤ, Κυριακή Αρσένη, μιλά για την προσπάθεια περισυλλογής μηχανημάτων και μουσειακών αντικειμένων που αποτελούν την ιστορία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
Ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης, τονίζει ότι τα μουσεία σήμερα είναι ζωντανοί οργανισμοί.
Τέλος, ο ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος μιλά για το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, ενώ παρουσιάζεται και το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος.
Έτος παραγωγής: 2001