ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη, που «έφυγε» από τη ζωή στις 9 Μαΐου 2009, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, ο Ευγένιος Σπαθάρης αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας την αφήγησή του στο 1959, χρονιά-σταθμό για την καλλιτεχνική του πορεία. Θυμάται τις παραστάσεις Καραγκιόζη που έδινε ο πατέρας του, Σωτήρης Σπαθάρης κι αυτός, παιδί ακόμη, τον βοηθούσε. Το 1959 ήταν ήδη επαγγελματίας, μόνο που πια οι παραστάσεις του ανέβαιναν σε κινηματογράφους και όχι στις αλάνες και στις μάντρες, όπως παλιότερα. Όπως εξηγεί, αυτό συνέβη γιατί οι γειτονιές, όπου ο κόσμος αγκάλιαζε το Θέατρο Σκιών επί δεκαετίες, άρχισαν να εκλείπουν η μία μετά την άλλη. Αργότερα άρχισε να πηγαίνει ακόμη και στις κατασκηνώσεις, προκειμένου να φέρει τον Καραγκιόζη κοντά στα παιδιά.
Η παράσταση «Ο γάμος του Καραγκιόζη», που παρουσίασε το 1959 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, στάθηκε αφορμή για να τον δουν ο Ζεράρ Φιλίπ και ο Αλμπέρ Καμί, οι οποίοι στη συνέχεια τον κάλεσαν στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Λαϊκού Θεάτρου στο Παρίσι. Θυμάται την εμπειρία που έζησε εκεί, αλλά και τις αντιδράσεις του Τούρκου Μορφωτικού Ακόλουθου, ο οποίος ισχυριζόταν ότι το Θέατρο Σκιών είναι τούρκικο. Ο Ευγένιος Σπαθάρης όχι μόνο κατέρριψε τους ισχυρισμούς του, αλλά ενθουσίασε και το κοινό με την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» που έδωσε την επόμενη μέρα. Αναφέρεται επίσης, στη μεταφορά του Καραγκιόζη στη δισκογραφία, στα ηρωικά έργα που είχε ανεβάσει και άρεσαν πολύ στον κόσμο και γενικότερα στην τέχνη του Θεάτρου Σκιών.
Την αφήγησή του πλαισιώνουν πλάνα αρχείου με τα σημαντικότερα γεγονότα εκείνης της χρονιάς, όπως η προικοδότηση απόρων κορασίδων στην Άνδρο από το βασιλικό ζεύγος, ο Σπούτνικ (ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος), η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στην Αθήνα, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κύπρου και η επιστροφή του Μακάριου, γεγονότα που ενέταξε με ευφάνταστο τρόπο στο θεματολόγιο των παραστάσεών του. Ακόμη, προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις του.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.