ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, στις 8 Αυγούστου 2003. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/antonis-samarakis-8-aygoystoy-2003/ την εκπομπή «Νυχτερινός επισκέπτης: Αντώνης Σαμαράκης-Διδάκτωρ η ελπίς».
Ο Άρης Σκιαδόπουλος συναντά τον Αντώνη Σαμαράκη στο σπίτι του, 60 χρόνια μετά τη δημοσίευση του πρώτου του χειρόγραφου, 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία της συλλογής διηγημάτων του «Ζητείται ελπίς» και λίγες μέρες πριν την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια. Ο Αντώνης Σαμαράκης αποκαλύπτει ότι με ένα κόλπο της μητέρας του, βρέθηκε στα τέσσερα του χρόνια να φοιτά στην Α’ Δημοτικού. Θυμάται τη γειτονιά που μεγάλωσε, μιλά για την κοινωνική κριτική που ασκούσε ως μαθητής μέσα από τις εκθέσεις του, για την ένταξη του στην αριστερή οργάνωση «Κοινωνική Αλληλεγγύη» και την αποχώρηση του από αυτήν. Αναφέρεται στη γνωριμία του με τον Γιάννη Ρίτσο, στις πρώτες συγγραφικές του απόπειρες, στην πρώτη του δουλειά στο υπουργείο Εργασίας και στις σπουδές του στη Νομική.
Επίσης, διατυπώνει σκέψεις και συναισθήματα για τη ζωή, την πολιτική, την κοινωνία, τους νέους και τα οράματα τους, ενώ αναφερόμενος σε ιστορικο-πολιτικά γεγονότα, αφηγείται περιστατικά της ζωής του, όπως την καταδίκη του σε θάνατο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και την δραπέτευση του. Γίνεται ακόμη αναφορά στο πρώτο του βιβλίο «Ζητείται ελπίς», στην κοινωνική του δράση, στο βιβλίο του «Το λάθος», το οποίο έγινε ταινία σε πέντε χώρες, ενώ αποκαλύπτει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το διήγημα του «Μόκο ρε!», που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του «Η κόντρα». Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, όπως και η ομιλία του κατά την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Σιούλας, Παναγιώτης Κακαβιάς
Έτος παραγωγής: 1994