ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φέτος συμπληρώνονται 47 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σεφέρη (20 Σεπτεμβρίου 1971), του πρώτου Έλληνα ποιητή που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα www.ert.gr και στη διεύθυνση http://www.ert.gr/arxeio-afierwmata/giorgos-seferis-20-septemvrioy-1971/ την εκπομπή: «Τέχνη και πολιτισμός: Γιώργος Σεφέρης – 20 χρόνια μετά».
H εκπομπή προβλήθηκε το 1991, για τα 20 χρόνια από το θάνατό του. Για τον Γιώργο Σεφέρη και το έργο του μιλά ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής και βιβλιογράφος, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είχε ένα όραμα για τον ελληνισμό, για την ποίηση, για τον άνθρωπο, για τη ζωή. Αυτό το όραμα το έχουν μόνο οι μεγάλοι ποιητές. Και το εξέφρασε με τέτοια γλώσσα, που νομίζω, ελάχιστες φορές έχει ακουστεί στον αιώνα μας».
«Ο Σεφέρης, μένοντας πίσω από την τύρβη των διαφόρων ρευμάτων, των διαφόρων κινημάτων, των γεγονότων ακόμα, ως ένας σοφός παρατηρητής, μετέχει στον ιστορικό, στον κοινωνικό, στον αισθητικό προβληματισμό, γι’ αυτό είναι πάντα σύγχρονος. Ο Σεφέρης είναι πάντα παρών», συμπληρώνει ο ποιητής Θανάσης Κωσταβάρας, δίνοντας επίσης χρήσιμες πληροφορίες για το έργο του.
Τέλος, ο ποιητής και κριτικός Κώστας Παπαγεωργίου, αναφερόμενος στην ποίηση του Γιώργου Σεφέρη, τονίζει: «Είναι ίσως ο μόνος μοντέρνος πραγματικά ποιητής μας, που δεν απέρριψε το παρελθόν, που είδε την παράδοση σαν έναν ζωντανό οργανισμό, πάντα ανοιχτό και πάντα έτοιμο να δεχτεί στους κόλπους του αυτόν που τηρεί κάποιους βασικούς κανόνες, που πρωτίστως έχουν να κάνουν με την ειλικρίνεια και την ποιότητα. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο ίδιος πολύ νωρίς συνειδητοποίησε την υποχρέωση που βάρυνε τη γενιά του (την ποιητική γενιά του ’30), λέγοντας ότι αν η γενιά του Παλαμά καθιέρωσε τη δημοτική στην ποίηση, η δική του γενιά είχε το χρέος να βοηθήσει στην εμπέδωση της δημοτικής στον καθημερινό λόγο».
Στην εκπομπή ακούγεται ο Γιώργος Σεφέρης να απαγγέλλει ένα απόσπασμα από την «Κίχλη», καθώς και τα ποιήματά του «Ο δικός μας ήλιος» και «Ένας γέροντας στην ακροποταμιά». Ακούγονται επίσης, η δήλωσή του κατά της χούντας το 1969 και η αναγγελία της βράβευσής του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963, αποσπάσματα από τα «Επιφάνια» του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ προβάλλεται σπάνιο φωτογραφικό υλικό από διάφορες δραστηριότητες του μεγάλου Έλληνα ποιητή.
Σκηνοθεσία: Θανάσης Νέτας