Νέα δεδομένα δημιουργούνται στην υπόθεση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Forthnet έπειτα από την πρόταση που κατέθεσε η Αλτερ Έγκο ΜΜΕ στις δανείστριες τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2016, οι τέσσερις δανείστριες τράπεζες (Alpha Bank, Attika Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς) απέκτησαν μέσω της κάλυψης του Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, το δυνητικό έλεγχο του μετοχικού κεφαλαίου. Ο δανεισμός ύψους 300 εκατ. ευρώ είχε συμφωνηθεί το 2008 με στόχο την εξαγορά της πλατφόρμας της Nova από την εισηγμένη εταιρία στο Χ.Α, τη Forthnet. Με δύο διαδοχικές μετατροπές μέρους του Ομολογιακού Δανείου οι τράπεζες ελέγχουν σήμερα το 36,2% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης.
Από τα τέλη του 2016 οι τράπεζες ξεκίνησαν διαδικασία εύρεσης επενδυτή σχετικά με τα ανοίγματά τους (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της εταιρείας, και προσέλαβαν ως σύμβουλο τους την επενδυτική τράπεζα Nomura. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια διαδικασίας, και μετά από πολύμηνες αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα Vodafone/WIND, οι τράπεζες τον Ιούλη του 2019 βρέθηκαν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με το σχήμα ΑΝΤ1/Blackstone. Στην πορεία, οι τράπεζες είχαν απορρίψει αρκετούς ενδιαφερόμενους αλλά και δύο συγκεκριμένες προτάσεις από δύο μεγάλα επενδυτικά funds, επειδή ήταν εκτός της διαδικασίας Nomura.
Και η συγκεκριμένη πρόταση από την Αλτερ Έγκο ΜΜΕ, υποβλήθηκε εκτός της διαδικασίας Nomura. Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Alter Ego καθώς η αποτυχία της πολυετούς διαδικασίας Nomura έχει απομειώσει σημαντικά την αξία των δανείων που κατέχουν στην εταιρεία.