Βουλευτές στην ακρόαση φορέων: «Ασπίδα προστασίας για το κοινωνικό σύνολο από τον παράνομο τζόγο»
Στο σημαντικό τριπλό όφελος που θα προκύψει για τα δημόσια έσοδα, την απασχόληση και τη θωράκιση της κοινωνίας από τον παράνομο τζόγο εστιάζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία κάλεσε τους αρμόδιους φορείς (ΟΠΑΠ, ΕΕΕΠ, πράκτορες, ΚΕΘΕΑ) να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων οι οποίοι ενημερώθηκαν διεξοδικά για όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου και μάλιστα έλαβαν την ειδική μελέτη που εκπόνησε η εταιρείας Deloitte, τα οφέλη θα προκύψουν είναι:
- Έσοδα της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος τετραετίας για το Ελληνικό Δημόσιο, όταν το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
- 5.000 νέες θέσεις απασχόλησης
- Ανάσα στην ευρύτερη αγορά ακινήτων
- Προστασία από την έκθεση στον παράνομο τζόγο
Όπως επεσήμανε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Καμίλ Ζίγκλερ, το νόμιμο δίκτυο VLTs θα φέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.Μόνο από τον παράνομο τζόγο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κράτος χάνει 300 με 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο τα οποία θα μπορούσε να μαζέψει εάν ο παράνομος τζόγος αντιμετωπιζόταν και οι παίκτες μεταφέρονταν στη νόμιμη αγορά. «Με βάση τις υπάρχουσες παραμέτρους, όταν το έργο αναπτυχθεί στην πλήρη διάστασή του, τότε μπορεί να φέρει έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, σε βάθος τεσσάρων ετών. Το ποσό αυτό θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα συνεισφορά του ΟΠΑΠ προς την Ελληνική Δημοκρατία, που φτάνει περίπου τα 780 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο». Παράλληλα, όπως τόνισε ο κύριος Ζίγκλερ, το έργο δίνει ανάσα στην ευρύτερη αγορά ακινήτων, καθώς καταστήματα μισθώνονται και κατασκευάζονται σε όλη την Ελλάδα. «Το πιο απτό όφελος σχετίζεται με την απασχόληση. Με την πλήρη υλοποίηση του έργου, ο ΟΠΑΠ θα δημιουργήσει άμεσα τουλάχιστον 5.000 θέσεις εργασίας και θα στηρίξει έμμεσα πολλές επιπλέον. Μέχρι σήμερα, το έργο έχει ήδη δημιουργήσει πάνω από 1.000 νέες θέσεις εργασίας».
Για κάθε 100 ευρώ που εισπράττονται από το νόμιμο δίκτυο VLTs του ΟΠΑΠ, 52 ευρώ, άμεσα ή έμμεσα, πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ στη σημαντική συμβολή που θα έχει το νομοσχέδιο στην προστασία των παικτών και στον περιορισμό του παράνομου τζόγου. Είναι, μάλιστα, τέτοια η «άνθιση» του παράνομου τζόγου όπου σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στους βουλευτές τους τελευταίους τέσσερις μήνες ο ΟΠΑΠ έλαβε 468, είτε ανώνυμες ή επώνυμες επιστολές για την ύπαρξη παράνομων χώρων.
Όπως είπε ο κύρος Ζίγκλερ, για κάθε 100 ευρώ που εισπράττονται από το νόμιμο δίκτυο VLTs του ΟΠΑΠ, 52 ευρώ, άμεσα ή έμμεσα, πηγαίνουν στα κρατικά ταμεία. Οι παίκτες επίσης είναι εκτεθειμένοι σε εγκληματικές δραστηριότητες, όπως απειλές, εκβιασμούς και απάτες. Βάσει της τελευταίας έκθεσης πεπραγμένων της ΕΕΕΠ, την περίοδο 2005-2015, σημειώθηκαν περισσότερες από 18.000 παραβάσεις της νομοθεσίας και κατασχέθηκαν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ.
Βαγγέλης Καραγρηγορίου, Πρόεδρος ΕΕΕΠ
Ο Β. Καραγρηγορίου, Πρόεδρος της ΕΕΕΠ, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί τους στόχους του δημοσίου συμφέροντος, επιλύοντας μια σειρά διαχρονικών ζητημάτων. Όπως ανέφερε η μείωση του αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000 και η ταυτόχρονη δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων παιγνιομηχανών σε αποκλειστικά καταστήματα και πρακτορεία (έως 50 και 15 αντίστοιχα), μειώνει σημαντικά τον αριθμό των σημείων που θα φιλοξενούνται VLTs. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι ο ισχύον κανονισμός για τα VLTs είναι από τους αυστηρότερους και πιο ολοκληρωμένους στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έχει αποδεχθεί.
Επίσης, ανέδειξε την απόλυτα διαφανή και σύγχρονη λειτουργία του νόμιμου δικτύου VLTs, τονίζοντας ότι η ΕΕΕΠ μπορεί να το παρακολουθεί online, διατηρώντας στοιχεία ανά άτομο, ανά μηχάνημα, ανά κατάστημα και ανά περιοχή. Όπως τόνισε, αυτή είναι ίσως η μόνη οικονομική δραστηριότητα στη χώρα που το Ελληνικό Δημόσιο έχει συνεχή και άμεση online πρόσβαση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι πρόκειται για ένα πρότυπο που θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες αγορές.
Αναφορικά με τις στοιχηματικές εταρείες του διαδικτύου ανέφερε ότι η “blacklist” – ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την ΕΕΕΠ – παρέμενε ουσιαστικά ανενεργή μέχρι ο ίδιος να διαδεχθεί τον πρώην πρόεδρο της Επιτροπής. Όπως είπε, μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των ιστότοπων που περιλαμβάνονται στην “blacklist” έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Μάλιστα, έχουν πλέον καταχωρηθεί ακόμη και εταιρείες που είχαν ενταχθεί στο μεταβατικό καθεστώς για τη διαδικτυακή αγορά.
Σφορδή επίθεση στον Αντώνη Στεργιώτη, Πρώην Πρόεδρο της ΕΕΕΠ
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής εκκληθεί και ο πρώην Πρόεδρος της ΕΕΕΠ, τον οποίο διαδέχθηκε ο Βαγγέλης Καραγρηγορίου. Ο Αντώνης Στεργιώτης υπεραμύνθηκε των έργων της θητείας του, όπως και αυτό της μονομερούς αλλαγής που έκανε στον κανονισμό, η οποία προκάλεσε το «πάγωμα» της επένδυσης και απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία. Ο πρώην Πρόεδρος της ΕΕΕΠ δέχθηκε τα πυρά σύσσωμων των βουλευτών τόσο για το θέμα των χειρισμών του στον κανονισμό των VLTs, όσο και για τα πεπραγμένα του στην εποπτεία των στοιχηματικών εταιρειών του διαδικτύου. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, οι Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Ελένη Αυλωνίτου, Σάκης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Βέττας, Χρ΄σητος Αντωνίου, Μάκης Μπαλαούρας, Νίκος Νικολόπουλος και άλλοι βουλευτές που ήταν παρόντες, ζήτησαν να τους δώσει εξηγήσεις, γιατί άλλαξε μονομερώς τον κανονισμό των VLTs, σε ποιες διεθνείς μελέτες στηρίχθηκε, γιατί δεν διαβουλεύθηκε με τους φορείς, γιατί προκάλεσε εν γνώσει του μια τεράστια δημοσιονομική ζημιά, γιατί δεν έλεγξε συστηματικά τις 24 στοιχηματικές που δηλώνουν μηδαμινά έσοδα, γιατί δήλωνε προκλητικά σε ημερίδες ότι δεν κάνει κανένα έλεγχο, γιατί δεν ανανέωνε την black list και μάλιστα γιατί δεν έβαλε σε αυτή 2 στοιχηματικές εταιρείες για τις οποίες είχαν γίνει σχετικοί υπηρεσιακοί έλεγχοι. Οι βουλευτές άσκησαν κριτική για τα χρήματα που εξαιτίας των χειρισμών του, όπως είπαν, ζημιώθηκε το δημόσιο.
Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρώην Πρόεδρος ΕΕΕΠ
Μιλώντας με βάση την εμπειρία του ως πρώην πρόεδρος της ΕΕΕΠ, ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος στάθηκε στη σημασία της μείωσης του συνολικού αριθμού των VLTs από 35.000 σε 25.000, σχολιάζοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς αντιμετωπίζει ανάγκες που είχαν διαγνωστεί ήδη από τη δική του θητεία στην Επιτροπή. Μάλιστα, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός των 35.000 VLTs, σε συνδυασμό με το όριο των 25 παιγνιομηχανημάτων ανά κατάστημα, οδηγούσε σε ένα σύνολο 1400 καταστημάτων. Τόνισε επίσης ότι ένα δίκτυο τέτοιο μεγέθους θα δημιουργούσε προκλήσεις και δυσκολίες για τον εποπτικό ρόλο της ΕΕΕΠ. Σχολίασε ακόμη ότι τα 35.000 VTLs ήταν μεγάλος αριθμός με βάση τον πληθυσμό της χώρας, όταν σε αγορές με αντίστοιχη παικτική συμπεριφορά, αλλά πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, τα μεγέθη είναι μικρότερα (π.χ. Καναδάς και Ιταλία, με 34.000 και 58.000 VLTs αντίστοιχα).