Μαύρα τα μαντάτα. Ευτυχώς, όχι μόνο για τους καθ’ ημάς δημοσιογράφους. Η αναξιοπιστία είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, για να μην πούμε… καθεστώς. Και δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι διαπίστωση του Ευρωβαρόμετρου.
Θα δανειστούμε σχετικό σχόλιο που έγραψε ο καλός συνάδελφος Παντελής Μπουκάλας στην «Καθημερινή», το οποίο έχει ως εξής:
«Δεν είναι μόνο των δημοσκόπων η αξιοπιστία στο ναδίρ. Και των δημοσιογράφων, εκεί στα χαμηλά βρίσκεται από χρόνια, και περίπου για τους ίδιους λόγους: Επειδή, παραγνωρίζοντας ή και περιφρονώντας το πρώτο συνθετικό τους, τον δήμο, έγιναν αυτοί εξουσία ή ανέλαβαν υπηρεσία στην αυλή άλλων εξουσιών, θεσμικών και εξωθεσμικών.
Το Ευρωβαρόμετρο του 2016 για τα ΜΜΕ, τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν γνωστά προ ημερών, δεν έχει τιμητικές ειδήσεις για τους δημοσιογράφους. Ούτε οι μισοί Ευρωπαίοι δεν πιστεύουν ότι τα Μέσα της πατρίδας τους είναι ελεύθερα από πολιτικές ή εμπορικές πιέσεις: μόλις το 43% τα θεωρεί ανεξάρτητα. Το αντίστοιχο ελληνικό ποσοστό, όπως –δυστυχώς– θα το περίμενε κανείς, μας προσφέρει και νέα ανεπιθύμητα πρωτεία, για να προστεθούν στα πολλά απεχθή που ήδη κατέχουμε: Μόλις το 12% των Ελλήνων θεωρεί ελεύθερα τα ιδιωτικά ΜΜΕ και μόλις 9% τα κρατικά. Το 53% των Ευρωπαίων της Ένωσης κρίνει ότι τα εθνικά τους μίντια προσφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, αλλά στην Ελλάδα το ποσοστό δεν ξεπερνάει το 26%. Για να ’χουμε να παρηγοριόμαστε, υπάρχει και ένα “άθλημα” στο οποίο ερχόμαστε δεύτεροι: Μόλις το 14% των Ισπανών πιστεύει πως είναι όντως ανεξάρτητη η Ανεξάρτητη Αρχή που εποπτεύει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ενώ το δικό μας ποσοστό –έπειτα και από τα πάθη και τα παθήματα με τις τηλεοπτικές άδειες– είναι 19%».