Την απόφαση της εισαγγελικής έρευνας για τον διαγωνισμό παραχώρησης των ψηφιακών συχνοτήτων από την ΕΕΤΤ στην Digea αναμένει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, που είχε καταθέσει την αναφορά στον Εισαγγελέα, απαντώντας προ ημερών, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί σύντομα και ο διαγωνισμός που έκανε η ΕΕΤΤ θα εκπέσει!
Με δεδομένη, ωστόσο, την καθυστέρηση της απόφασης, ο αρμόδιος υπουργός ρωτήθηκε και για την πιθανότητα συνεργασίας της Digea με την ΕΡΤ. «Είναι ένα ανοικτό ενδεχόμενο», απάντησε, «αρκεί το Ελληνικό Δημόσιο να έχει τη μετοχική πλειοψηφία»! Το σενάριο της μετοχικής σύμπραξης ή της τεχνολογικής συνεργασίας των δύο παρόχων δικτύου ακούγεται εδώ και αρκετό καιρό και από τις δύο πλευρές. Δεν έχει, ωστόσο, συζητηθεί στα σοβαρά ως σχέδιο συμπόρευσης. Η μεν ΕΡΤ αναμένει το στήσιμο του ιδιόκτητου δικτύου της, αν καταφέρει να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την προμήθεια των 320 ψηφιακών πομπών, η δε Digea ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία εγκατάστασης αναμεταδοτών σε 100 περίπου ακόμη σημεία της χώρας.
Θυμίζουμε πως το σχέδιο σύμπραξης ΕΡΤ – ιδιωτών είχε κατατεθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή και είχε κοπεί από την ΕΕ, καθώς επρόκειτο για κρατική ενίσχυση ιδιωτών. Το σχέδιο προέβλεπε πως η ΕΡΤ θα συμμετείχε βάζοντας χρήματα από το ανταποδοτικό τέλος και θα όριζε τα τρία από τα δέκα μέλη του ΔΣ…
Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως τις προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί το Καταστατικό της ΕΡΤ ΝΕΤ, της υπό ίδρυση εταιρείας – παρόχου δικτύου, ώστε να λειτουργήσει ως αντίπαλον δέος στην Digea. Σύμφωνα με πληροφορίες, η προβλεπόμενη επένδυση για την ΕΡΤ ΝΕΤ ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ περίπου. Η αρχική πρόβλεψη είναι να μεταφέρει το σήμα των κρατικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων στη μία ψηφιακή συχνότητα και των ευρωπαϊκών καναλιών κ.λπ. στη δεύτερη ψηφιακή συχνότητα.
Η νέα εταιρεία, σύμφωνα με τον Χρ. Σπίρτζη, θα μπορεί να αναπτύσσει και εμπορική δραστηριότητα, να μεταφέρει, δηλαδή, τα ψηφιακά σήματα άλλων περιφερειακών ιδιωτικών καναλιών, αρκεί να «αγοράσει» επιπλέον ψηφιακές συχνότητες από την ΕΕΤΤ και να πληρώσει για αυτές.