Οι «Ιστορικοί Περίπατοι» έχουν σκοπό να αναδείξουν πλευρές της ελληνικής Ιστορίας άγνωστες στο πλατύ κοινό με απλό και κατανοητό τρόπο.
Η εκπομπή-ντοκιμαντέρ επιχειρεί να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και «εκμετάλλευση» του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων.
Ημερομηνία μετάδοσης: Τρίτη 24 Απριλίου 2018, στις 23:00
«Από το Λαϊκό κόμμα στην Κεντροδεξιά της Μεταπολίτευσης»
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου, είναι η ξεναγός μας στην πολυετή και πολυδαίδαλη πορεία της συντηρητικής παράταξης στην Ελλάδα, που ξεκινά από το Λαϊκό Κόμμα και φθάνει στην Κεντροδεξιά της Μεταπολίτευσης. Σε μια ιστορική διαδρομή, η οποία καλύπτει σχεδόν ολόκληρο τον 20ό αιώνα, οι δεξιοί-κεντροδεξιοί κομματικοί σχηματισμοί διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πολιτικού και κοινωνικού γίγνεσθαι. Κάποιες φορές με ταραχώδη, ανατρεπτικό και καταναγκαστικό αντίκτυπο. Σε άλλες περιπτώσεις με αναπτυξιακό και εκσυγχρονιστικό πρόσημο.
Η διαμόρφωση του συντηρητικού πολιτικού χώρου στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην περίοδο του Εθνικού Διχασμού. Σε ταύτιση με τα συντηρητικά μοναρχικά συμφέροντα του βασιλιά Κωνσταντίνου, η παράταξη ετεροπροσδιορίστηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1910 ως αντίπαλος του Βενιζελισμού. Σχηματοποιήθηκε σε πολιτική οντότητα, αρχικά ως Κόμμα των Εθνικοφρόνων και στη συνέχεια υπό τη σκέπη του Λαϊκού Κόμματος. Με πρώτη ηγετική μορφή τον Αχαιό πολιτικό Δημήτριο Γούναρη. Ως κατεξοχήν υπεύθυνοι της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι συντηρητικοί φορτώθηκαν τα δεινά της τραγωδίας, η οποία διαιωνίστηκε μέσω της εκτέλεσης των έξι.
Κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου παρέμειναν για χρόνια μακριά από την εξουσία και κατέγραψαν αξιοσημείωτη δυστοκία στην εκπόνηση εκσυγχρονιστικής πολιτικής. Επέλεξαν να επικεντρωθούν στην αποκατάσταση της Μοναρχίας, γεγονός που δημιούργησε τις πρώτες ρηγματώσεις εντός του Λαϊκού Κόμματος.
Παρά το γεγονός ότι δεν πλαισίωσαν το μεταξικό καθεστώς, οι Λαϊκοί έγιναν δεξαμενή στελέχωσης των δωσιλογικών κυβερνήσεων της Κατοχής. Και λίγο αργότερα, εν μέσω του νέου διχασμού, λειτούργησαν ως πυρήνας όρθωσης του σκληρού μετεμφυλιακού κράτους.
Με επικεφαλής πρώτα τον Παπάγο και στη συνέχεια τον Καραμανλή, η συντηρητική παράταξη έβαλε τις βάσεις για τη σταθερότητα και καθόρισε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παρότι ανοίχθηκε προς το κέντρο, δεν δίστασε να επιβάλει αυστηρούς αντικομμουνιστικούς κανόνες.
Με κορυφαίο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, συμμετείχε ενεργά στα ολισθηρά πολιτικά παιχνίδια της σύντομης δεκαετίας του ′60, φέροντας μερίδιο ευθύνης για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας.
Έγινε, όμως, το 1974 το επίκεντρο της Μεταπολίτευσης, καθώς εγγυήθηκε την εθνική ενότητα και την αλλαγή του πολιτεύματος, εκπονώντας παράλληλα το νέο Σύνταγμα.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Πιέρρος Τζανετάκος.
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης.
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου.