ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας αποτελεί η Ελευθερία του Τύπου, η οποία παρουσιάζει υστέρηση τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα και εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως. Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου που τιμάται σε όλο τον κόσμο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, τονίζει τα εξής:
Η Ελευθερία του Τύπου τόσο ως συλλογικός θεσμός της πλουραλιστικής ενημέρωσης της κοινωνίας όσο και ως ατομικό δικαίωμα έκφρασης των πολιτών είναι το βασικό κύτταρο της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και περιλαμβάνεται τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα όσο και στην Παγκόσμια Διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Όπως τονίζει η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την ιστορική Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην οποία αποφασίστηκε η ανάδειξη της 3ης Μαΐου ως ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Σήμερα, τονίζει η ΔΟΔ, το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης λειτουργεί ως καταλύτης για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, για αυτό και η Διεθνής, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων στηρίζουν την έκκληση υποστήριξης του Τζούλιαν Ασάνζ καλώντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποσύρει τις κατηγορίες σε βάρος του.
Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία της ΔΟΔ, σύμφωνα με τα οποία το 2022 καταγράφηκαν 68 θάνατοι δημοσιογράφων παγκοσμίως, έναντι 47 το 2021. Την ίδια ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία που αναφέρουν ότι παγκοσμίως παραμένουν στη φυλακή 363 δημοσιογράφοι, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 20% σε σχέση με το 2021, ενώ αυξάνονται επικίνδυνα τα περιστατικά εκφοβισμού δημοσιογράφων, αλλά και παρενόχλησης, ειδικά κατά γυναικών δημοσιογράφων.
Κατόπιν όλων των παραπάνω, ο σεβασμός της ελεύθερης άσκησης της Δημοσιογραφίας και της προστασίας των λειτουργών της αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση από την πλευρά της επίσημης πολιτείας και των θεσμικών της οργάνων.
Όσο αφορά στην Ελλάδα, δυστυχώς η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα μας στην 108η θέση στον κόσμο και στην τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κατάλογο των χωρών για την ελευθερία του Τύπου και μάλιστα υπό τον έλεγχο θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για:
· Επιχείρηση παραπληροφόρησης και ελέγχου των ειδήσεων με παρεμβάσεις στα ελληνικά ΜΜΕ.
· Προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων με υποβολή καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) με εξοντωτικές χρηματικές ποινές εις βάρος τους.
· Επίσημες και αναιτιολόγητες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία ώστε να σταματήσουν την έρευνα.
Σε μια περίοδο που η αξιόπιστη ενημέρωση παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα είναι -λόγω και των εκλογών- περισσότερο αναγκαία από ποτέ, οι Έλληνες δημοσιογράφοι που εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών τους σχέσεων, καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας πλουραλιστικής ενημέρωσης αντιμετωπίζοντας τόσο τους επίσημους θεσμούς όσο και σκοτεινά και ισχυρά εργοδοτικά και οικονομικά συμφέροντα που προσπαθούν να τους ελέγξουν με κάθε τρόπο.
Η ΠΟΕΣΥ, η οποία μαζί με τις Ενώσεις Συντακτών της χώρας στέκονται δίπλα στους συναδέλφους και εργάζονται για την αναστροφή της παραπάνω κατάστασης, καλεί τους Έλληνες δημοσιογράφους να είναι σε συνεχή εγρήγορση για την προστασία της δουλειάς τους, την αξιοπιστία της πληροφόρησης και την ελευθερία της έκφρασης που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας.