Στον τομέα της ενημέρωσης και του προγράμματος της ΕΡΤ η κατάσταση είναι απογοητευτική. Η ΕΡΤ1 συνεχίζει με ένα υποτονικό διαρκές ενημερωτικό πρόγραμμα, με ατέρμονες συζητήσεις και με παρουσιαστές που δεν συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Αν και το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 είναι το πιο πλήρες, μέχρι τώρα δεν έχει κατορθώσει να κερδίσει ποσοστά. Ο παρουσιαστής του, Πάνος Χάριτος, δείχνει να έχει μεγαλύτερη ευκολία εκτός στούντιο και τα ντοκιμαντέρ του που προβάλλει η ΕΡΤ είναι σημαντικά.
Η ΕΡΤ1, συμπερασματικά, παραμένει υποτονική, έχοντας έναν διαρκή φόβο μιας ενδεχόμενης κυβερνητικής παρέμβασης. Οι τόνοι χαμηλώνουν προληπτικά και δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει «γωνίες» στον λόγο του. Μετά το τέλος της σεζόν, τον Ιούνιο, οι περισσότερες εκ των εκπομπών θα αλλάξουν. Η ΕΡΤ2 προσπάθησε να αποκτήσει χαρακτήρα μεταδίδοντας καλές ξένες σειρές και ταινίες, αλλά δεν έκανε κανένα άλλο βήμα.
Πρόβλημα υπάρχει και σε ένα τμήμα της διοίκησης. Πρόκειται για ανθρώπους που στελέχωσαν και συνέβαλαν στη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ και σήμερα βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην ΕΡΤ, προσωπικές επιλογές του Παντελή Καψή και του Σίμου Κεδίκογλου, που αποφασίζουν προς λάθος κατεύθυνση, δημιουργώντας καθυστερήσεις στη λειτουργία της εταιρείας, προστατεύοντας ποικιλοτρόπως ανθρώπους από το παρελθόν που βαρύνονται με σκάνδαλα. Η κυβέρνηση πάντως στηρίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, κρίνοντας πως έχει λάβει τις σωστές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στην ΕΡΤ.