NON PAPER
Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που συζητήθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες στις Επιτροπές της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία Ηλεκτρονικού Συστήματος διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, τη σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου, την ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) στις εφημερίδες και τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.
Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν από μέρους των φορέων, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, η συνολική εικόνα διαμορφώθηκε ως εξής: Διαπιστώθηκε συναίνεση τόσο στη χρησιμότητα λειτουργίας ενός Ηλεκτρονικού Συστήματος διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου όσο και στην ανάγκη πιστοποίησης των κυκλοφοριών των εφημερίδων με το σύστημα barcode, έγιναν θετικά δεκτά από όλες τις πλευρές τα κίνητρα για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων, ενώ από τη συζήτηση προέκυψε ισχυρό αίτημα για την αυστηροποίηση των όρων δημοσίευσης προκηρύξεων του Δημοσίου.
Πιο αναλυτικά:
- Ηλεκτρονικό Σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) αναφέρθηκαν στη χρησιμότητα ύπαρξης μιας πλατφόρμας συναλλαγών επί του τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου, ενώ δήλωσαν τη στήριξή τους στην προσπάθεια να μπει μια τάξη στη στρεβλή (σήμερα) διαφημιστική αγορά, από την οποία προκύπτουν σημαντικά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Κανείς από τους φορείς δεν αμφισβήτησε ότι υπάρχει θέμα διαφάνειας στο συγκεκριμένο κλάδο, ενώ αξίζει να σημειωθεί η «μεταστροφή» των ιδιοκτησιών των τηλεοπτικών σταθμών, αφού ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), Πάνος Κυριακόπουλος, αν και αρχικά δήλωνε αντίθετος στην εφαρμογή του Συστήματος, αναγνώρισε, τελικά, τη χρησιμότητα ύπαρξης πλατφόρμας συναλλαγών επί του διαφημιστικού τηλεοπτικού χρόνου, την οποία -κατά την άποψή του- δεν πρέπει να διαχειρίζεται η Πολιτεία, αλλά η ίδια η αγορά.
Ο Υπουργός Νίκος Παππάς υπογράμμισε πως είναι έτοιμος να συζητήσει, ως την ψήφιση του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν ακόμη περισσότερο την ουδετερότητα του μηχανισμού της πλατφόρμας. Ο ίδιος δήλωσε: «Νομίζω ότι με όρους ειλικρινούς διαλόγου και προσπάθειας σύγκλισης θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο, όπως και το νόμο 4339 θα τον υπερψηφίσουν περισσότερες πτέρυγες από αυτές που είναι στην κυβερνητική πλειοψηφία».
- Σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού τύπου.
Για το μητρώο περιφερειακών μέσων καταγράφηκε συναίνεση ως προς την ανάγκη αυστηροποίησης των όρων ένταξης στη λίστα με τους δικαιούχους να δημοσιεύουν προκηρύξεις του Δημοσίου. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς το έκριναν αυτονόητο και απαραίτητο.
Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, στη β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, αλλά και την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, υπάρχει χρόνος –όπως τόνισε και ο Νίκος Παππάς- να συνεχιστεί η διαβούλευση και να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις
- Ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα (barcode) στις εφημερίδες.
Όσον αφορά την ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα – barcode στις εφημερίδες, που θα επιτρέψει την πιστοποίηση των κυκλοφοριών των εφημερίδων, κανείς από τους παριστάμενους φορείς δεν δήλωσε αντίθετος στην ανάγκη να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο Σύστημα.
- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.
Για την πρόταση δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, η θετική αποδοχή της πρότασης του Υπουργείου ήταν καθολική.