Η απελευθέρωση των μετόχων και ιδιοκτητών ΜΜΕ από την υποχρέωση για την ονομαστικοποίηση των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά των media. Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου επεκτείνεται σε όλες τις επιχειρήσεις ΜΜΕ και επιτρέπει στην πραγματικότητα τον περιορισμό του ελέγχου και της διαφάνειας στον χώρο.
Η υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών και κατά συνέπεια η ύπαρξη «πόθεν έσχες» για τους μετόχους των ΜΜΕ είχε καθιερωθεί με τον ν. 2382/1995 του Ευάγγελου Βενιζέλου, την οποία διατήρησε στη συνέχεια ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ενώ την επέκτεινε ο Νίκος Παππάς.
Ως σήμερα υπήρχε δυνατότητα μερικής αποφυγής, εφόσον μέτοχος ήταν εταιρεία εισηγημένη σε Χρηματιστήριο του εξωτερικού εντός ΕΕ ή αν είχε έδρα εντός των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Οι offshores, που είχαν έδρες σε άλλες χώρες, έπρεπε να αποκαλυφθούν και κατά συνέπεια να δώσουν στοιχεία για τους μετόχους τους. Ειδικά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες προσκομίσθηκε πλήθος στοιχείων, ενώ έγινε έλεγχος και από την Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος επί του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε προσφύγει κατά του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών στο σκέλος υποχρέωσης του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών.
Αν περάσει τελικά αυτή η διάταξη, το ΕΣΡ χάνει και ουσιαστική αρμοδιότητά του, καθώς ο έλεγχος των μεταβιβάσεων των μετοχών των σταθμών θα παραμένει ελλιπής και συνεπώς δεν θα είναι σε θέση να εγκρίνει ή όχι την πράξη.