Η κατάληψη ΜΜΕ με τη συνδρομή των ΜΑΤ δεν είναι μια καινούρια υπόθεση. Πριν την επιβολή …χειροπεδών στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ την τελευταία 20ετία άλλες δύο φορές, κυβέρνηση της ΝΔ, αντιμετώπισε τα media και την κριτική τους με παρεμβολές, ΜΑΤ και εισαγγελείς. Η πρώτη σύγκρουση ήταν με το Κανάλι 29 το 1990 και η δεύτερη, με τα περίφημα γεγονότα του Υμηττού το 1992, όταν και είχαν προσαγάγει στο αστυνομικό τμήμα, το Γιάννη Αλαφούζο.
«Οι μέθοδοι, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση της ραδιοφωνίας, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παίρνουν απαράδεκτη μορφή. Αυτά που συνέβησαν στην περίπτωση του ραδιοσταθμού SKY, αλλά όχι μόνο αυτού, είναι ενδεικτικά των αντιδημοκρατικών, ολοκληρωτικών μεθόδων που συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για την άλωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» ήταν η δήλωσε του Ανδρέας Παπανδρέου, σε καταχώρηση του Σκάι με τίτλο «Προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής για τη δίωξη της ελεύθερης ραδιοφωνίας» («Καθημερινή» 2.2.1992).
Βδομάδες μετά την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που αθώωεε με ψήφους 6-5 τον Ανδρέα Παπανδρέου το πρωτοδικείο καλείται να λύσει την … «παρεξήγηση» μεταξύ του New Channel εμφάνιζε ότι έχει την εύνοια του υπουργού Προεδρίας Σωτήρη Κούβελα και του Γ. Αλαφούζου , για τη συχνότητα 57 των UHF. Από εκεί σχεδιαζόταν να βγει ο τηλεοπτικός Σκάι. Η ρήξη φτάνει στα άκρα , και την Κυριακή στις 26 Ιανουαρίου ανεβαίνει στον Υμηττό ο αντιεισαγγελέας Σ.Μουζακίτης . Τον συνοδεύουν διμοιρίες των ΜΑΤ. Ο Σκάι ανεβάζει την εντάση, καταγγέλοντας την παρέμβαση. Ο ιδιοκτήτης του σταθμού οδηγείται στο αυτόφωρο. Σκάι Μελωδία και POP FM, σε κοινή σύνδεση μεταδίδουν τα γεγονότα. Οι πολιτικοί κάνουν δηλώσεις με πρώτο και καλύτερο πρώην υπουργό Προεδρίας Μ. Εβερτ που βρισκόταν σε σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη. «Λυπούμαι, αλλά απ΄ ότι φαίνεται έχει χαθεί η ψυχραιμία. Η παράταξη μας βοήθησε να υπάρχει η ελεύθερη η ελεύθερη ραδιοφωνία» δηλώνει ο. Μ. Εβερτ, όπως αποτυπώνεται στην ίδια καταχώρηση του Σκάι. «Δεν είναι δυνατόν, μ΄αυτές τις διαδικασίες και μ’΄αυτές τις μεθόδους να επιχειρείται να παρεμποδίζεται η ελεύθερη ραδιοφωνία. Θεωρώ αδιανόητο ό,τι μπορούν να συμβαίνουν αυτή την περίοδο αυτά τα γεγονότα», σημείωνε.
Ο Γ. Αλαφούζος σε συνέντευξη του στον «Ταχυδρόμο» αποκάλυπτε πως του ζήτησαν “ συναλλαγή” και ότι“ “υπάρχει διαφθορά στον πολιτικό κόσμο. βεβαίως άλλο να πιστεύεις κάτι και άλλο να το στοιχειοθετήσεις και να το καταγγείλεις” . <<Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να μας παρακολουθεί να χρησιμοποιεί το υλικό των παρακολουθήσεων αλλά αυτό να μην μπορεί να δημοσιοποιηθεί. Είναι τραγικό , δεν μπορώ να πάρω ένα σημαντικό τηλέφωνο από το γραφείο μου. Πρέπει να πάω στο μπακάλη”, αναφέρει λίγο καιρό αργότερα ο Γ.Αλαφούζος περιγράφοντας το κλίμα της εποχής της σύγκρουσης (“Γυναίκα”, Ιούλιος 1993). “Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στο ραδιοσταθμό Σκάι» αναφέραν με ανακοίνωση τους, σύσσωμα τα συνδικάτα, μεταξύ των οποίων, η ΓΣΕΕ. ΟΤΕ, ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, και η ΠΟΣΠΕΡΤ,
Τη μεγάλη μάχη ενάντια στη κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει τότε το συγκρότημα Κουρή (“Αυριανή”, “Λόγος”, Κανάλι 29 , Ράδιο Αθήνα). Την περίοδο της <<κάθαρσης>> σηκώνει το βάρος της υποστήριξης του ΠΑΣΟΚ. Η εκπομπή <<Επί του Πιεστήριου>> με τον Μάκη Κουρή καθηλώνει κάθε βράδυ έως και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ενώ ο Β. Γιαννόπουλος κάθε μεσημέρι αναλύει τη Μεγάλη Δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο. Ένα βράδυ δύο υπάλληλοι της ΕΥΠ κινηματογραφούνται και …συλλαμβάνονται επ’ τόπου από τεχνικούς του Καναλιού 29, να κάνουν παρεμβολές. Είναι η αποκάλυψη με βίντεο των παρεμβολών από υπαλλήλους της ΕΥΠ στις συχνότητες που χρησιμοποιούσε το Κανάλι 29 που στήριξε τότε την κυβέρνηση Παπανδρέου. Οι πρώτες παρεμβολές διαπιστώνονται στις 26 Μαρτίου 1990 κατά τη διάρκεια προβολής ολόκληρης της συνέντευξης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Α. Παπανδρέου . Το βίντεο προβάλλεται από το κανάλι και προκαλεί σάλο. Η αντιπολίτευση μιλά σύσσωμη για παρακράτος καθώς το υπουργείο Δημοσίας Τάξης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως οι υπάλληλοι βρίσκονταν σε “διατεταγμένη υπηρεσία” και απομακρύνεται από τη θέση του ο τότε διοικητής της ΕΥΠ , Κ. Αγγελόπουλος. Η “Αυριανή” αλλά κι άλλες εφημερίδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως πίσω από τις παρεμβολές βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης.