Στον δεύτερο πυλώνα των επικουρικών συντάξεων
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δρομολογούν για το πρώτο εξάμηνο του 2021 θεμελιακές αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα του δημόσιου ασφαλιστικού μας συστήματος, στον οποίο υπάγεται ο τομέας χορήγησης των επικουρικών συντάξεων.
Οι αλλαγές αυτές, που αναφέρονταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ και προαναγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, περιγράφονται πιο αναλυτικά σε μια σειρά συνεντεύξεων και ομιλιών που έδωσε πρόσφατα ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Τσακλόγλου.
Κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με τη συνδρομή και ιδιωτών
Ο τελευταίος μάλλον θα είναι αυτός που θα σηκώσει και όλο το βάρος της ευθύνης της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με τον πολιτικό του προϊστάμενο, υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, να περνάει σε δεύτερο ρόλο. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο λεγόμενο «σουηδικό μοντέλο», που έχει χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως το ΚΙΝΑΛ, αλλά και από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που είναι οι κοινωνικοί εταίροι. Αυτό το υποστηρίζουν γιατί στη Σουηδία η σχετική ασφαλιστική μεταρρύθμιση έλαβε ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με ποσοστό που ξεπέρασε το 80%.
Κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπό δημόσιο έλεγχο
Σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στον δεύτερο πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης θα αφορά υποχρεωτικά τους νέους ασφαλισμένους, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν στο νέο σύστημα και όσοι από τους παλαιούς το επιθυμούν. Οι υπόλοιποι από τους παλαιούς ασφαλισμένους, που δεν θα το επιλέξουν, θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται κανονικά και να καταβάλλουν τις εισφορές τους για την επικουρική ασφάλιση όπως το έκαναν μέχρι τώρα, λαμβάνοντας στο τέλος την προβλεπόμενη επικουρική σύνταξη.
Διαβάστε τη συνέχεια στο paron.gr