Η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για έλλειψη ελευθερίας και πολυφωνίας στα ΜΜΕ και απειλές εναντίον των δημοσιογράφων δημιουργεί την ανάγκη να αλλάξει το καθεστώς ελέγχου που ασκείται μέσω των διαδικασιών διάθεσης της κρατικής διαφήμισης – και όχι μόνο. Η κυβέρνηση αλλά και μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ ασκούν, μέσω της διάθεσης μεγάλων χρηματικών κονδυλίων, αθέμιτη επιρροή στον Τύπο, επηρεάζοντας τη λειτουργία ή και τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ.
Υπέρ της έγκρισης του ψηφίσματος ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ απείχαν 26 ευρωβουλευτές. Το ψήφισμα είχε κατατεθεί από κοινού από τέσσερις ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, την Αριστερά, τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Renew.
Το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες που αφορούν τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζουν έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων και καλεί την Κομισιόν να αξιολογήσει την εκταμίευση των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ελλάδα.