Η ανατροπή του ισχύοντος ασφαλιστικού καθεστώτος οδηγεί εκ των πραγμάτων σε πλήρη αλλαγή όσων ίσχυαν μέχρι σήμερα για την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ. Η τρίμηνη παράταση που έδωσε με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ο Γιώργος Κατρούγκαλος -σε συμφωνία με τους δανειστές, όπως είπε– ήταν αίτημα τόσο των ιδιοκτητών τηλεόρασης όσων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών, που πίστευαν μέχρι την τελευταία στιγμή πως η κυβέρνηση δεν θα καταργήσει το αγγελιόσημο.
Οι ιδιοκτήτες των καναλιών θέλουν τον ΕΔΟΕΑΠ για να μην πληρώνουν εργοδοτική εισφορά και είχαν προτείνει να επιβληθεί ένα είδος φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, που θα είναι έσοδο του Ταμείου Υγείας των ΜΜΕ. Με τον όρο ότι σε αυτόν θα ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοί τους, όλων των ειδικοτήτων.
Και ενώ η παράταση δόθηκε για να βρεθεί η νομοθετική φόρμουλα, σε συνεννόηση πάντα με τους συνδικαλιστές που συνομιλούν με την ηγεσία του υπουργείου, ήρθε ο Γ. Κατρούγκαλος να διαλύσει για μία ακόμη φορά τις ελπίδες τους. Σε συνέντευξή του στον Alpha χαρακτήρισε ψευδώς τον ΕΔΟΕΑΠ «οιονεί επαγγελματικό ταμείο»! Και, το σημαντικότερο, αρνήθηκε τη θεσμοθέτηση του εσόδου-φόρου στον ΕΔΟΕΑΠ, λέγοντας πως πρέπει να κατοχυρωθεί μεταξύ εργοδοτικών Ενώσεων και εργαζομένων και να περάσει ως μεταξύ τους σύμβαση για να το επικυρώσει η κυβέρνηση! Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει όλοι μαζί οι ιδιοκτήτες να αποφασίσουν πως θα παίρνουν πρώτα τις διαφημίσεις και μετά μέσω των λογιστηρίων τους θα αποδίδουν το συμφωνηθέν ποσοστό στον ΕΔΟΕΑΠ ως «εργοδοτική εισφορά». Την οποία θα πληρώνει πάλι η διαφημιστική αγορά!
Ο υπουργός δήλωσε, επίσης, ότι οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ θα πληρώνουν την εργοδοτική εισφορά για τον ΕΦΚΑ, μόνο που ξέχασε να πει πως γενικά οι εργοδότες δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και γι’ αυτό είναι ελλειμματικά τα Ταμεία, σε αντίθεση με το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ που ήταν πλεονασματικό.
Μείζον θέμα προκύπτει και για την ΕΣΗΕΑ, η οποία χάνει τα έσοδά της από το αγγελιόσημο. Διαθέτει, βεβαίως, αποθεματικά που ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ, αλλά το θέμα είναι πως αλλάζει ο βασικός όρος του συνδικαλίζεσθαι στην ΕΣΗΕΑ. Γιατί για να ασφαλισθεί κάποιος στον ΕΔΟΕΑΠ έπρεπε προηγουμένως να είναι εγγεγραμμένος στην ΕΣΗΕΑ, και αυτό συνέβαινε ύστερα από δύο χρόνια εργασίας σε ΜΜΕ με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Τα θολά σημεία για τον ΕΔΟΕΑΠ
Ο ισχυρισμός του Γ. Κατρούγκαλου ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι «επαγγελματικό ταμείο» προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, αφού το Ταμείο είναι φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης, απλώς ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου δεν μπορούσε να ενσωματωθεί στον ΕΟΠΥΥ και στον ΕΦΚΑ. Με δεδομένο τον στόχο των καναλαρχών αλλά και πολλών δημοσιογραφικών στελεχών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ για να έχουν Ταμείο Υγείας, προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα. Τι θα γίνει με το επικουρικό των συνταξιούχων και με τους ανέργους ή αυτοασφαλισμένους στον ΕΔΟΕΑΠ; Τα μέλη-μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ που δεν διαθέτουν πλέον σύμβαση αορίστου χρόνου, αλλά εργάζονται με δελτίο παροχής έχουν θέση στο Ταμείο ή όχι; Κι αν όχι, θα είναι ανασφάλιστοι για την υγεία και την επικούρηση;
Υπάρχουν, βέβαια, και τα ερωτήματα για τα χρωστούμενα από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε στον ΕΔΟΕΑΠ η Σοφία Βούλτεψη, η οποία έχει ανοιχτή επικοινωνία με το προεδρείο του Οργανισμού. Πάντα κατά πληροφορίες, ο ΕΔΟΕΑΠ ζητάει από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ την απόδοση 100 εκατ. ευρώ από ποσά που προέρχονται από το αγγελιόσημο και δεν έχουν μεταβιβαστεί ακόμη στα Ταμεία που είναι δικαιούχοι.