Υπέρ του «ακηδεμόνευτου αγώνα των Ελλήνων δημιουργών» ώστε η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας να γίνει υπόθεση των ίδιων, όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, τάσσεται με ανάρτησή του στο facebook ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και προσθέτει ότι «στηρίζουμε αυτό το καθολικό αίτημά τους».
Ακολούθως εξηγεί: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θέσπισε το απαραίτητο ρυθμιστικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Παράλληλα, βάλαμε τέλος στην κακοδιαχείριση της ΑΕΠΙ, που για δεκαετίες είχε αφεθεί ανεξέλεγτη να εκμεταλλεύεται τους δημιουργούς. Επιδίωξη μας για τη μετά ΑΕΠΙ εποχή, ήταν να υπάρξει και στη χώρα μας ένας αυτοδιοικούμενος οργανισμός των δημιουργών, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Νομοθετήσαμε συγκεκριμένο οδικό χάρτη, που στο μεγαλύτερο και πιο δύσκολο μέρος του τον υλοποιήσαμε μέχρι τον Ιούλιο του 2019, με τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων.
Πετύχαμε, έτσι, να αποκατασταθεί η σύμπνοια μεταξύ των δημιουργών και να ενοποιηθεί όλο σχεδόν το ελληνικό ρεπερτόριο. Πέρυσι την άνοιξη, οι Έλληνες δημιουργοί, ενωμένοι ξανά, αποφάσισαν τη σύσταση του δικού τους οργανισμού και από τον περασμένο Ιούλιο περιμένουν την άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Χαρίτσης επιρρίπτει ευθύνες διαχρονικά στη ΝΔ υποσηρίζοντας πως «Η ΝΔ στο παρελθόν, όταν ήταν κυβέρνηση, δεν έκανε τίποτα για τον έλεγχο της ΑΕΠΙ. Στη συνέχεια ως αντιπολίτευση, δεν στήριξε καμία από τις ενέργειες που κάναμε προς όφελος των δημιουργών. Σήμερα, ως νέα κυβέρνηση, καθυστερεί την αδειοδότηση του οργανισμού των δημιουργών, θέτοντας σε κίνδυνο τη δυνατότητα επιτυχίας του. Με την πολιτική της, μας επιστρέφει στο παρελθόν, με τους δημιουργούς διασπασμένους να καθίστανται και πάλι έρμαιο μιας νέας ή περισσοτέρων νέων ΑΕΠΙ».
Κλείνοντας αναφέρει ότι «η σημερινή κατάσταση είναι ασύγκριτα πιο εύκολη σε σχέση με αυτή που χρειάστηκε να διαχειριστούμε εμείς. Η νέα κυβέρνηση τα έχει βρει υλοποιημένα σχεδόν όλα. Αυτό που απομένει είναι ελάχιστα βήματα, για τα οποία υπάρχει πολιτική συναίνεση. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση».