Μια κοστοβόρος αποτυχία
Για μία ακόμη φορά η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης καλείται να ανανεώσει τη σύβασή της με την Digea προκειμένου να μπορεί να εκπέμπει ψηφιακά στη χώρα. Ο τετράκις αποτυχημένος διαγωνισμός προμήθειας 320 ψηφιακών πομπών είναι η αιτία που η ΕΡΤ, μετά το λουκέτο Σαμαρά, αδυνατεί να αποκτήσει το δικό της ψηφιακό δίκτυο, παρότι εκ του νόμου είναι πάροχος δικτύου και υποτίθεται ότι λειτουργεί συμπληρωματικά με τον ιδιώτη πάροχοδικτύου, την Digea. Η τρίτη ανανέωση της σύμβασης έληγε τον Σεπτέμβριο και το ΔΣ της εταιρείας θα πρέπει –όπως έγραψε η στήλη– να την ανανεώσει για έξι συν έξι μήνες.
Από τον Ιούνιο του 2014 έως και το τέλος του 2016 η κρατική ραδιοτηλεόραση όφειλε να πληρώσει στην Digea σχεδόν 6 εκατ. ευρώ – περισσότερα, δηλαδή, από το ένα τρίτο των 15,2 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει συνολικά η Digea στην ΕΕΤΤ για όλες τις ψηφιακές συχνότητες για 15 χρόνια!
Ο πρώτος διαγωνισμός για ψηφιακούς πομπούς είχε γίνει επί ΕΡΤ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, καθώς η κυβέρνηση Σαμαρά επέβαλε το λουκέτο τον Ιούνιο του 2013. Οι ψηφιακές συχνότητες παραδόθηκαν όλες στην Digea από την ΕΕΤΤ στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 και τον Ιούνιο ξεκίνησε η επίσημη πλέον ψηφιακή μετάβαση από την Πελοπόννησο. Η κυβέρνηση Σαμαρά ζήτησε άλλη μία «χάρη» από την Digea, να μεταφέρει το σήμα της ΝΕΡΙΤ στις ψηφιακές της συχνότητες. Η σύμβαση ΝΕΡΙΤ – Digea εγκρίθηκε από το ΔΣ της εταιρείας, μετά και την προφορική ενημέρωση του γενικού διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών και της νομικής συμβούλου Β. Σουλτανιά, στις 9 Ιανουαρίου 2015 και αφορούσε το διάστημα από 24 Ιουνίου 2014 έως και 30 Απριλίου 2015, έναντι 719.180 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Η σύμβαση ανανεώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μετά το άνοιγμα της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2015, μία φορά τον Απρίλιο του 2016, άλλη μία τον Οκτώβριο του 2016 και πάλι τον Μάιο του 2017. Πάντα με εξάμηνη διάρκεια.
Όλα αυτά τα χρόνια η ΕΡΤ προσπάθησε, με τρεις ακόμη αποτυχημένους διαγωνισμούς, να αποκτήσει ιδιόκτητο ψηφιακό δίκτυο, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να στήσει δικούς της ψηφιακούς πομπούς στο 45% της χώρας. Σήμερα πλέον νοικιάζει για το πρώτο ψηφιακό της «μπουκέτο» (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3 και Βουλή TV) 87 σημεία εκπομπής από την Digea, ενώ στα υπόλοιπα 69 σημεία διαθέτει δικούς της ψηφιακούς πομπούς.
Στο ΔΣ της εταιρείας έγινε πρόταση να γίνει ένας μικρότερος διαγωνισμός, για την προμήθεια μόνο 135 ψηφιακών πομπών, με κόστος 1.535.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συνεργασία ΕΡΤ – Digea είχε προχωρήσει σε ό,τι αφορά τις τεχνικές διευκολύνσεις. Έτσι, τον χειμώνα του 2016 η ΕΡΤ υπέγραψε άλλη σύμβαση με την Digea για την παροχή πρόσβασης και ευκολιών σε 13 θέσεις εκπομπής της κρατικής τηλεόρασης. Η Digea καταβάλλει στην ΕΡΤ για αυτή την υπηρεσία 37.680 ευρώ και η σύμβαση λήγει στις 6 Φεβρουαρίου 2018.