ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Χρήστος Γιανναράς (10 Απριλίου 1935 – 24 Αυγούστου 2024) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοητές. Με σπουδές στη Θεολογία και τη Φιλοσοφία, διετέλεσε καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από το 1982 έως το 2002. Παράλληλα, ήταν πάντα παρών, μέσω και της αρθρογραφίας του στον Τύπο, στον δημόσιο διάλογο για τα μείζονα πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα.
Ο Χρ. Γιανναράς υπήρξε συνεργάτης της «Καθημερινής» επί σειρά ετών: τα πρώτα του κείμενα στην εφημερίδα δημοσιεύτηκαν το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960, ενώ από το 1993 έως και το 2024 αρθρογραφούσε σε σταθερή βάση. Τα κείμενά του στην «Καθημερινή» μπορούν σε γενικές γραμμές να ενταχθούν σε τρεις ενότητες: σε αυτά που αφορούν τον πολιτικό και κοινωνικό βίο, σε εκείνα που αφορούν την Ελλάδα και τον Ελληνισμό στον χώρο και τον χρόνο, και, τέλος, σε όσα αφορούν τη θρησκεία, την Εκκλησία, την Ορθοδοξία και τα ποικίλα θεολογικά ζητήματα. Με αυτό το κριτήριο διαμορφώθηκαν οι τρεις ενότητες της έκδοσης που κυκλοφορεί την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου, μαζί με την Καθημερινή».
Στην πρώτη ενότητα, ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να διαβάσει τις θέσεις του Χρ. Γιανναρά για τον τρόπο οργάνωσης του κράτους, τις αδυναμίες του και για το πώς θα έπρεπε να ανασυγκροτηθεί με το βλέμμα στο μέλλον. Επίσης τις απόψεις του που καυτηριάζουν τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και εν γένει του πολιτικού βίου, καθώς κι εκείνες που αναδεικνύουν τη συμβολή που θα μπορούσαν να έχουν τα κόμματα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι διανοούμενοι σε μια ανορθωτική πορεία της χώρας.
Στα κείμενα της επόμενης ενότητας, αναπτύσσονται οι προβληματισμοί του για τη μεταβολή των κατ’ αυτόν δομικών χαρακτηριστικών του Ελληνισμού, την «αφελληνισμένη» συνείδηση, τη θέση της Ελλάδας στο ευρύτερο περιβάλλον –και ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό–, αλλά και για τη δυναμική επίδραση που μπορεί να έχουν καίρια στοιχεία του Ελληνισμού στον σύγχρονο κόσμο.
Στην τελευταία ενότητα της έκδοσης, φιλοξενούνται κείμενα στα οποία αναπτύσσονται οι απόψεις του για την Ορθοδοξία και τη σημασία της, η θεολογική κριτική του στον δυτικό τρόπο ζωής και στην αποπνευμάτωση του θρησκευτικού βίου εξαιτίας της κυριαρχίας του ατομικισμού, αλλά και επί άλλων θεμάτων, όπως οι σχέσεις Εκκλησίας-κράτους. Για αυτόν ζητούμενο ήταν μια Θεολογία για την οποία θα άξιζε κανείς να αφιερώσει το πνευματικό του είναι, μια Θεολογία μέσα στην κοινωνία.
Ο Χρ. Γιανναράς άφησε ένα έργο ανοικτό στον διάλογο και στην αυστηρή αλλά τεκμηριωμένη κριτική, όπως αυστηρή και τεκμηριωμένη ήταν η κριτική που άσκησε όλα αυτά τα χρόνια, όντας εξαιρετικός συγγραφέας και άριστος χειριστής της ελληνικής γλώσσας.
Στόχος της παρούσας έκδοσης είναι ακριβώς να τροφοδοτήσει αυτόν τον διάλογο γύρω από το έργο του σημαντικού Έλληνα στοχαστή που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες.
Χρήστος Γιανναράς. Για την πολιτική, την κοινωνία, τον Ελληνισμό.
Μια έκδοση-απόσταγμα της μακρόχρονης συνεργασίας του Χρ. Γιανναρά με την εφημερίδα κυκλοφορεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».