Εκκρεμεί στο υπουργείο Πολιτισμού η ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου για την αντιμετώπιση της πειρατείας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ολοκληρωθεί το στάδιο του ελέγχου των ρυθμίσεων, που περιλαμβάνουν νομικές και διοικητικές κυρώσεις και κατά των χρηστών του πειρατικού τηλεοπτικού περιεχομένου. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως το 2023 θα ψήφιζε τον νόμο, χωρίς, ωστόσο, να έχει προχωρήσει έως τώρα στο απαραίτητο βήμα, με αποτέλεσμα την πρόκληση ζημιών και στις εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης και στο Ελληνικό Δημόσιο, με συνέπειες και για το ποδόσφαιρο.
Απαραίτητη η αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας
Ο νέος πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Κώστας Νεμπής δήλωσε πως ο στόχος της εταιρείας είναι η αύξηση διείσδυσης της νόμιμης συνδρομητικής τηλεόρασης από το περίπου 30% που είναι σήμερα κοντά στον μέσο όρο της ΕΕ, δηλαδή στο 50%. Για να γίνει, όμως, αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας και της φορολογίας.
«Οι πρόσφατες συμφωνίες με τη NOVA και το Netflix, αλλά και τα επιπλέον μέτρα κατά της πειρατείας που προσδοκούμε σύντομα να φέρει η κυβέρνηση, θα βοηθήσουν σίγουρα προς αυτήν την κατεύθυνση» σημείωσε ο Κώστας Νεμπής. Όμως, τόσο ο ΟΤΕ όσο και η Nova, που έχουν έδρα στην Ελλάδα, έχουν να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες πολυεθνικές πλατφόρμες, καθώς επιβαρύνονται επιπλέον με φόρο συνδρομητικής τηλεόρασης 10%, με αποτέλεσμα οι συνδρομές τους να είναι πιο ακριβές σε σχέση με τις άλλες υπηρεσίες streaming. Σημείωσε, πάντως, πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να σταματήσει τον φόρο 5% για το internet.