Δεύτερος γύρος σύγκρουσης ανάμεσα στον υπουργό Νίκο Παππά και την ΕΙΤΗΣΕΕ. Με αφορμή και αιτία την πίεση της Digea να μειώσει την ισχύ του σήματος του Mega, αρνούμενη τον τρόπο αποπληρωμής που προτείνει η Τηλέτυπος, βγήκαν τα μαχαίρια. Ο υπουργός στη σελίδα του στο Facebook κατηγορεί τους μετόχους της Digea, δηλαδή τους υπόλοιπους καναλάρχες, ότι επιδιώκουν -χωρίς προσχήματα- να ρίξουν «μαύρο» σε ένα κανάλι-ανταγωνιστή τους. Η ΕΙΤΗΣΕΕ (πλην του Mega) αντιτείνει πως ο υπουργός, για μικροπολιτικούς λόγους, έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα στον κλάδο.
Ο Ν. Παππάς εξαπολύει μια επίθεση κατά πάντων, με επίκεντρο την Digea. Ξεκινάει από το δράμα του Mega: «Το κανάλι βρίσκεται σε οριακό σημείο και οι πλούσιοι μέτοχοί του επιμένουν να μη βάζουν το χέρι στην τσέπη». Μιλάει για τις θέσεις εργασίας και την προσπάθεια της Digea να επιβληθεί στο Mega: «Τι λένε όσοι φώναζαν, πριν και μετά τον διαγωνισμό για τις άδειες, ότι θα χάνονταν θέσεις εργασίας;». Αναρωτιέται μάλιστα, στην περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά στο Mega, «αν οι ιδιοκτήτες των άλλων καναλιών, αυτοί που δήθεν κόπτονταν για την απασχόληση, δεσμεύονται να απορροφήσουν στις επιχειρήσεις τους όλους τους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά».
Η επίθεση Παππά εναντίον της Digea γίνεται για το ποιος έχει το δικαίωμα να ανεβάζει και να κατεβάζει κανάλια, με το πάτημα του διακόπτη, θέτοντας ζήτημα ανταγωνισμού και σύγκρουσης συμφερόντων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Τι λένε αυτοί που εξαπέλυσαν λυσσαλέο πόλεμο κατά της -προβλεπόμενης από το Σύνταγμα- αδειοδότησης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να ρίξει ‘‘μαύρο’’ στα κανάλια;». «Σήμερα, οι μέτοχοι της Digea, οι υπόλοιποι καναλάρχες δηλαδή», συνεχίζει, «επιδιώκουν -χωρίς προσχήματα- να ρίξουν ‘‘μαύρο’’ σε ένα κανάλι-ανταγωνιστή τους».
Για το αν έχει το δικαίωμα η Digea να ρίξει «μαύρο» στο Mega ο Ν. Παππάς τονίζει ότι: «Με αφορμή μια οφειλή, η ιδιωτική εταιρεία Digea διεκδικεί για τον εαυτό της ρόλο υπέρτατου κριτή, να αποφασίζει ποιος θα εκπέμπει και ποιος όχι. Οι ίδιοι που ισχυρίζονταν ότι μπορούν να εκπέμπουν άπειρα κανάλια, τώρα πασχίζουν να μας πείσουν ότι όσα λειτουργούν σήμερα είναι πολλά. Πρόκειται για τυπική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων, στο μέσο της οποίας βρίσκονται οι εδώ και μήνες απλήρωτοι εργαζόμενοι του σταθμού».
Από την άλλη πλευρά, η ΕΙΤΗΣΕΕ απαντά ότι: «Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς χρησιμοποιεί την απόγνωση των εργαζομένων του τηλεοπτικού σταθμού Mega για να μεταθέσει τις προσωπικές του ευθύνες σε άλλους». Κατηγορεί τον υπουργό πως με την αδειοδότηση κινδύνευσαν να βρεθούν στον δρόμο 2.000 εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς και πως «με δικό του νομοθέτημα δεν επέτρεψε στο Mega να συμμετέχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση άδειας, αναγκάζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες να καταγγείλουν τις συμβάσεις».
Η ΕΙΤΗΣΕΕ κατηγορεί επίσης τον Ν. Παππά πως «επέβαλε 20% ειδικό φόρο τηλεόρασης σε μια περίοδο που τα διαφημιστικά έσοδα έπεφταν ραγδαία λόγω των γνωστών εξελίξεων στην οικονομία» και πως ακόμη «δημιούργησε ένα πέπλο σκανδαλολογίας, μη επιτρέποντας στον τραπεζικό τομέα να επιδείξει την οποιαδήποτε ευελιξία, μέσα στο πλαίσιο του νόμου, για να συμβάλει στην αναδιάρθρωση των οικονομικών των Μέσων Ενημέρωσης που βρίσκονται σε κρίση». Επιπλέον επισημαίνει πως συνέταξε «ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, ανεβάζοντας το κόστος λειτουργίας τους, όταν τα έσοδα μειώνονται λόγω επιβολής φόρων», «ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ‘‘πλατφόρμας’’ με την οποία θα ‘‘ελέγχει’’ την αγορά της διαφήμισης (δηλαδή θα κατευθύνει τη διαφήμιση στα φίλια Μέσα) και θα επιβάλλει επιπλέον τέλος 10% επί του τζίρου».