«Με λίγες μόνο αλλαγές, όπως στα ονόματα των ανθρώπων και των τόπων, το συνημμένο έγγραφο θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί ως μια περιγραφή των γεγονότων κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης». Με αυτά τα λόγια προλόγιζε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Λίνκολν ΜακΒη μια αναφορά του προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία περιείχε τη μαρτυρία της Ελένης Αργυροπούλου, μιας Ελληνίδας που συνελήφθη ως όμηρος του ΕΛΑΣ τον Δεκέμβριο του 1944.
Αυτή την Κυριακή, κυκλοφορεί μαζί με την «Καθημερινή» μια ειδική έκδοση με τίτλο Δεκεμβριανά-Εμφύλιος: Ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Ογδόντα χρόνια μετά τον Δεκέμβριο του 1944, η «Καθημερινή» δημοσιεύει για πρώτη φορά απόρρητα μέχρι πρότινος αμερικανικά αρχεία –έγγραφα, αναφορές και φωτογραφίες– που σκιαγραφούν κρίσιμες πλευρές των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1944 – Ιανουαρίου 1945: τρομοκρατία, ομηρίες, εκτελέσεις και εκτοπίσεις είναι μερικά από τα φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Μέσα από την έρευνα των έγκριτων ιστορικών και ερευνητών Ιωάννη Ο. Ιατρίδη και Ελίας Βλάντον, η έκδοση ανοίγει ένα παράθυρο στη συνεχή πληροφόρηση που είχαν οι αμερικανικές υπηρεσίες για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, τον καιρό που αυτά συνέβαιναν. Πώς είχε διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι τον Δεκέμβριο του 1944; Πώς αποφασίστηκε η σύλληψη αμάχων ως ομήρων; Ποια ήταν η γνώμη ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ για τον χειρισμό της κατάστασης; Πώς έβλεπαν τα γεγονότα Αμερικανοί διπλωμάτες και η OSS;
Από την άλλη, απόγονοι εκτοπισθέντων και εκτελεσθέντων μάς δείχνουν μιαν άλλη πλευρά των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου. Άνθρωποι οι οποίοι μεγάλωσαν ακούγοντας για εμπειρίες που σημάδεψαν πλήθος ελληνικών οικογενειών, κάνουν τη δική τους έρευνα, ανατρέχουν στο παρελθόν, ψάχνουν επιζώντες και απαντήσεις, προσπαθώντας να επουλώσουν ένα από τα μεγαλύτερα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας.
Η ειδική έκδοση «Δεκεμβριανά-Εμφύλιος: Ντοκουμέντα και μαρτυρίες» κυκλοφορεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή».