Δημοσιογράφοι θα δίνουν συνεντεύξεις σε υπουργούς!
Ο έλεγχος στην ενημέρωση και ειδικά στην ΕΡΤ συνεχίζεται. Η αρχική επιλογή της κυβέρνησης για την υπαγωγή της ΕΡΤ και του ΑΠΕ απευθείας στον πρωθυπουργό έγινε αποδεκτή από όλους, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή αντίδραση είτε από την EBU είτε από την ΕΣΗΕΑ.
Πέντε χρόνια αργότερα, το ζήτημα επανέρχεται από τον Κωνσταντίνο Ζούλα, πρόεδρο της εταιρείας έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, χωρίς βέβαια να είναι γνωστή η νομοθετική παρέμβαση που προτείνει, και ενώ ο «νόμος Κεραμέως» επιβάλλει στους δημοσιογράφους να δώσουν συνέντευξη σε υπουργούς προκειμένου να διεκδικήσουν τη θέση.
Η ΕΣΗΕΑ, όμως, έχει αποδεχθεί το καθεστώς, καθώς η πρόεδρος της Ένωσης Μαρία Αντωνιάδου, με απόφαση υπουργού, έχει οριστεί μέλος του ΔΣ του ΑΠΕ και η υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, εργαζόμενη στην ΕΡΤ, Άρια Αγάτσα, έχει οριστεί αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Πρακτορείου. Το ΑΠΕ μάλιστα έχει προβεί σε απόλυση εργαζομένου που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, προκαλώντας τη χλιαρή αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.
Δεν αποφάσισε ο Τσίπρας
Ίσως όλα να είχαν αποφευχθεί εγκαίρως, αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και προσωπικά ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε αποδεχθεί την πρόταση που αρχικά κατατέθηκε από την ΠΟΣΠΕΡΤ και προέβλεπε τον ορισμό της διοίκησης της εταιρείας με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με βάση τις εισηγήσεις των κομμάτων με υποψήφιους που είχαν εμπειρία διοίκησης σε ΜΜΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προχώρησε όμως, καθώς η τότε «Ομπρέλα» (νυν Νέα Αριστερά) ήθελε να έχει απευθείας πρόσβαση στον μηχανισμό της ΕΡΤ, ώστε να κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Όταν το πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πλέον αργά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ποιες διατάξεις νόμου μπορούν να αλλάξουν
Όμως αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα, με αλλαγή στον ιδρυτικό νόμο της ΝΕΡΙΤ (νυν ΕΡΤ ΑΕ), που θα ορίζει πως η διοίκηση θα επιλέγεται απευθείας από τη Βουλή, με ευθύνη όλων των κομμάτων, φεύγοντας η εταιρεία από το καθεστώς των ΔΕΚΟ, με υποχρέωση δημοσίευσης στη «Διαύγεια» όλων των οικονομικών στοιχείων και ανάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων ανά τρίμηνο. Θυμίζουμε πως επί υπουργίας Θεόδωρου Ρουσόπουλου τόσο η ΕΡΤ όσο και το ΑΠΕ ήταν εκτός του καθεστώτος των ΔΕΚΟ, κάτι που φοβήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει.