Ο διάλογος για τα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου άργησε πέντε χρόνια. Στα αρχεία του πρώην υπουργείου Επικρατείας, στο σημερινό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, υπάρχει το σχέδιο νόμου που είχε συντάξει ο Τηλέμαχος Χυτήρης, την εποχή που ήταν υπουργός. Το σχέδιο πάγωσε και κανείς δεν το αναζήτησε.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο ΔΟΛ βρισκόταν σε δυσχερή κατάσταση, με ανοικτό το ενδεχόμενο του λουκέτου, πρότεινε διάλογο για τη διάσωση του Τύπου, κανείς όμως δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Η επιβολή του φόρου-εισφοράς 2% στον τζίρο και των εκδοτικών επιχειρήσεων, υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ, οδηγεί αυτήν τη στιγμή τις εφημερίδες σε ένα απίστευτο αδιέξοδο, δεδομένου ότι οι κυκλοφορίες φθίνουν. Την περασμένη Πέμπτη, με πρώτη προσκεκλημένη την ΕΙΗΕΑ, ξεκίνησε ο διάλογος με όλους τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, εκδότες πανελλαδικού και επαρχιακού Τύπου, ΣΔΕΕ, ΕΔΕΕ-ΕΙΤΗΣΕΕ για τη διαφήμιση, ΕΙΙΡΑ, ΠΕΙΡΑΣ για το ραδιόφωνο και ΕΝΕΔ, από την επόμενη βδομάδα, για το Internet.
Οι εκδότες προτείνουν μέτρα στα πρότυπα του γαλλικού μοντέλου ενίσχυσης του Τύπου, κάτι που έχει εξετάσει ήδη η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ζητείται μείωση στον ΦΠΑ διανομής του Τύπου και στον ΦΠΑ των προσφορών, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει ένα μέρος των χαμένων εσόδων από την υποχρεωτική κατάργηση της δημοσίευσης ισολογισμών στις εφημερίδες. Ο διάλογος συνεχίζεται, με στόχο να βρεθούν τα μέτρα που ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου και να ψηφιστούν ίσως και πριν κλείσει η χρονιά.