Νέο τοπίο στο πεδίο της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πρώτη ραδιοτηλεοπτική εταιρεία που είπε «όχι» στην ΑΕΠΙ, η ΕΡΤ, ξεκινάει τις συζητήσεις για την υπογραφή σύμβασης με την Ειδική Υπηρεσία Έκτακτης Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Πολιτισμού. Στόχος να δοθεί το σύνολο των οφειλών της ΕΡΤ απευθείας στους δημιουργούς, μετά και τη δημιουργία της ΕΥΕΔ, και όχι σε μεσάζοντες, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.
Η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς, από την στιγμή που υπάρξει θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, εκτός από την εκταμίευση των ποσών της ΕΡΤ, θα είναι και ένα σήμα προς την υπόλοιπη αγορά των ΜΜΕ για τον ρόλο του μεταβατικού σχήματος της ΕΥΕΔ.
Το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Βασίλη Κωστόπουλο και τη νομική υπηρεσία για να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με την ΕΥΕΔ για το ύψος των οφειλών από τη χρήση του υλικού από το σημείο που η ΕΡΤ δεν ανανέωσε (καλοκαίρι 2017) τη σύμβαση με την ΑΕΠΙ.
Θυμίζουμε πως υπήρξαν απίστευτες πιέσεις να υπογραφεί σύμβαση με την ΑΕΠΙ, αν και είχαν ασκηθεί διώξεις για επτά κακουργήματα σε βάρος της διοίκησης της εταιρείας και υπήρχε και δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο οποίος δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και ενώ υπήρχε αυτή η ξεκάθαρη θέση, ο εσωτερικός μηχανισμός της ΕΡΤ προχώρησε σε άτυπες διαπραγματεύσεις με την ΑΕΠΙ για την υπογραφή σύμβασης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.
Το πρώην ΔΣ της ΕΡΤ, έχοντας δύο μέλη ΑΕΠΙ στη σύνθεσή του, εξουσιοδότησε τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο να υπογράψει τη σύμβαση. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος Βασίλης Κωστόπουλος αρνήθηκε να την υπογράψει, δεδομένου ότι υπήρχε ανοικτή η διαδικασία πλέον στη δικαιοσύνη. Η ΑΕΠΙ, η οποία αντιμετώπιζε από τις αρχές του 2018 σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί στις 19 Σεπτεμβρίου.