Από την Σουηδία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ρωσία, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την λογοκρισία της έκθεσης γελοιογραφίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα μέσα ενημέρωσης διερωτούνταν με έκπληξη για το σκεπτικό με το οποίο λογοκρίθηκε η έκθεση, που ετοιμάζει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που έχει καταστήσει μέσα από τις δηλώσεις του τόσο στον ελληνικό όσο και στον διεθνή Τύπο, πως «δεν θα αποδεχθούμε τη λογοκρισία. Η έκθεση θα γίνει. Είτε μέσα, είτε έξω από το Ευρωκοινοβούλιο».
Συγκεκριμένα, για «αβάσιμη απόφαση» έκανε λόγο ιταλική Corriere della Sera, φιλοξενώντας σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, που είπε πως «εάν αυτό δεν είναι λογοκρισία, τότε δεν ξέρω τι είναι».
Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, σε εκτενές ρεπορτάζ του, έκανε λόγο για «βίαιη οργουελική λογοκρισία», ενώ η γαλλική Humanite, της οποίας ο διευθυντής και ευρωβουλευτής Patrick Le Hyaric, συνδιοργανώνει την έκθεση, δημοσίευσε μεγάλο αφιέρωμα για την υπόθεση.
Η σουηδική κρατική τηλεόραση ανέφερε πως «το δικαίωμα στην καλλιτεχνική έκφραση καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης αποτελεί μέρος των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ – και αυτή η αυθαίρετη απόφαση το παραβιάζει».
Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός σκιτσογράφος, Rupert Besley, απέστειλε επιστολή στην κοσμήτορα, Catherine Bearder, ζητώντας εξηγήσεις. O Besley έγραψε πως δεν βρίσκει καθόλου προσβλητικά ή εμπρηστικά τα σκίτσα που θα εκτίθεντο, τα όποια είχε δει όταν οι Έλληνες σκιτσογράφοι κάλεσαν στην Αθήνα τους Βρετανούς συναδέλφους τους για μία αντίστοιχη έκθεση στον απόηχο του brexit. Στην επιστολή ανέφερε, πως στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία προσπάθεια παρέμβασης στο περιεχόμενο, ενώ κάλεσε την κοσμήτορα να ανακαλέσει την απόφασή της στην περίπτωση που δεν μπορεί να προσφέρει σαφείς αιτιολογίες.
Στην Catherine Bearder, όμως, απάντησαν με νέα σκίτσα τους οι Έλληνες σκιτσογράφοι που λογοκρίθηκαν. Δείτε τα σκίτσα που δημιούργησαν: