Στο σχέδιο νόμου υπάρχουν δύο νέες κατηγορίες υπηρεσιών, που εντάσσονται στη δικαιοδοσία του ελληνικού κράτους και τον έλεγχο του ΕΣΡ όσον αφορά το πρόγραμμά τους. Η πρώτη αφορά τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών Μέσων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται ουσιαστικά όλες οι εκπομπές παραδοσιακών τηλεοπτικών σταθμών και πλατφορμών συνεχούς ροής βίντεο, όπως το Netflix.
Δεν προβλέπεται αδειοδότηση για την εκπομπή των προγραμμάτων-υπηρεσιών τους στην Ελλάδα, αλλά έλεγχος των προγραμμάτων τους από το ΕΣΡ, εάν ενταχθούν στη δικαιοδοσία της χώρας. Αυτό συμβαίνει όταν η υπηρεσία-τηλεοπτικός οργανισμός έχει κεντρικά γραφεία στην Ελλάδα ή σημαντικό μέρος του προσωπικού εργάζεται στη χώρα ή η συντακτική ευθύνη ανήκει σε ομάδα προσωπικού στην Ελλάδα ή παράγει σημαντικό μέρος του προγράμματος στην Ελλάδα και απευθύνεται στο ελληνικό κοινό, ακόμη και με υπότιτλους.
Facebook – YouTube στο μητρώο του ΕΣΡ
Η δεύτερη κατηγορία είναι οι πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, όπως το Facebook, αλλά και οι online υπηρεσίες βίντεο, όπως το YouTube, ενώ εντάσσονται σε αυτή και τα κοινωνικά δίκτυα (Instagram, Twitter). Και αυτή υπόκειται στη δικαιοδοσία του ελέγχου του ελληνικού κράτος στις παραπάνω περιπτώσεις.
Και οι δύο κατηγορίες «υπηρεσιών» καταγράφονται στο Μητρώο του ΕΣΡ, ενώ έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν την Αρχή για αλλαγές στη λειτουργία ή τις υπηρεσίες τους. Υπόκεινται, δε, σε έλεγχο, ειδικά σε ό,τι αφορά την προστασία της παιδικής ηλικίας, και προβλέπονται κυρώσεις – πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβίασης των οριζόμενων κανόνων.