«Θα πληρώσουν όλοι». Αυτή ήταν η μόνιμη επωδός του Αλέξη Τσίπρα από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός. Συχνά την επαναλάμβανε και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εξειδικεύοντας τον λόγο του στα media. Η ώρα του ταμείου φτάνει ακόμη και για όσους δεν έφταναν ποτέ στο κατώφλι του, αλλά σε άσχημη στιγμή για τα ΜΜΕ. Η δέσμευση των προσωπικών λογαριασμών του Σταύρου Ψυχάρη έως το ποσό των 10.000.000 ευρώ και η απόφαση να κληθεί να καταβάλει 5.000.000 ευρώ ο Θέμος Αναστασιάδης, ως αποτέλεσμα αποφάσεων των εισαγγελικών και των φορολογικών αρχών, είναι μια πραγματική βόμβα στα ΜΜΕ. Δύο από τα κεντρικά και αντιπολιτευόμενα συγκροτήματα Μέσων Ενημέρωσης βρίσκονται άγρια στριμωγμένα.
Το τοπίο των ΜΜΕ αλλάζει, εν μέσω τεκτονικών πιέσεων, με τη διαδικασία χορήγησης των αδειών, τον έλεγχο επί των τραπεζικών δανείων και την προώθηση υποθέσεων που «λίμναζαν» χρόνια. Οι εκδότες που στήριξαν τα Μνημόνια τα τελευταία έξι χρόνια, με τα δυσμενή μέτρα για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, τώρα αισθάνονται την πίεση των ελεγκτικών αρχών σε συνδυασμό με το βάρος των υποχρεώσεών τους.
Η δραματική κατάσταση στον ΔΟΛ έχει επισημανθεί εδώ και μήνες. Ο Οργανισμός αδυνατεί να πληρώσει εγκαίρως τους εργαζομένους (η καθυστέρηση φτάνει τους έξι μήνες), ενώ η κυκλοφορία του «Βήματος» φθίνει διαρκώς. Η Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια, πάντως, αποκάλυψε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο. Το 2014, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου, ο ΔΟΛ συνήψε ομολογιακό δάνειο 98.600.000 ευρώ, με την Εθνική να συνεισφέρει κατά 47.000.000 ευρώ. Καθώς ο ΔΟΛ δεν ήταν πλέον εισηγμένος στο Χρηματιστήριο, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση επί του δανείου…
Όμως ξεκίνησε η έρευνα, εδώ και αρκετούς μήνες, για το «πόθεν έσχες» του Σταύρου Ψυχάρη και στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, με εντολή του Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, δεσμεύτηκαν όλοι οι προσωπικοί τραπεζικοί λογαριασμοί του εκδότη και επικεφαλής του ΔΟΛ. Από την έρευνα που διενεργείται με βάση στοιχεία από όλες τις ελληνικές τράπεζες φέρεται να εντοπίζεται για τον κ. Ψυχάρη απόκλιση από τα δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 10.000.000 ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με εισαγγελικές πηγές. Ήδη έχει κληθεί από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου να αποδείξει την προέλευση των συγκεκριμένων ποσών. Κι όλα αυτά ενώ οι εργαζόμενοι περιμένουν να πληρωθούν στο τέλος Ιουλίου για τον Μάιο και μέχρι το τέλος του χρόνου να πάρουν την πλήρη εξόφληση των μισθών του 2016…
Ο άλλος εκδότης, ο Θέμος Αναστασιάδης, καλείται να καταβάλει στα ταμεία του κράτους 4.973.500 ευρώ, μετά την οριστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την «υπόθεση της Ελβετίας», που ξεκίνησε το 2007. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα καθαρογραφεί τον Οκτώβριο. Η έρευνα που έγινε στις καταθέσεις του Θέμου Αναστασιάδη και της γυναίκας του Βασιλικής Παναγιωτοπούλου στην τράπεζα BNP Paribas εντόπισε ποσά 2.486.000 και 2.487.500 ευρώ, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από νόμιμες πηγές εσόδων. Το πλήγμα για την αξιοπιστία του «Θέματος» είναι τεράστιο για τον άνθρωπο που αποκλήθηκε και «κομιστής».