Στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού παραμένει κλειδωμένο το σχέδιο του νέου νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων, ο οποίος ενσωματώνει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/790, με τις νέες ρυθμίσεις που αφορούν συγγραφείς, εκδότες και δημοσιογράφους. Η εν λόγω Οδηγία όφειλε να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, ενώ στο υπουργείο Πολιτισμού είχε συσταθεί ειδική επιτροπή, η οποία έκανε τις διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους, χωρίς να γίνει καμία απολύτως δημοσίευση ή ενημέρωση περί του σχεδίου.
Οι ενδιαφερόμενοι, όπως για παράδειγμα οι εκδότες, οι οργανισμοί διαχείρισης δικαιωμάτων αλλά και η ΕΣΗΕΑ, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις, αλλά επίσημα δεν έγινε καμία διαβούλευση. Στο μεταξύ, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι ψηφιακές πλατφόρμες προχωρούν σε επιμέρους συμφωνίες με τους εκδότες για την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ σε πολλές χώρες η Οδηγία έγινε ήδη νόμος, όπως στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Δανία και στην Ολλανδία.
Οι εκδότες της Ελλάδας, μέσω της ΕΙΗΕΑ και μετά τη μεταξύ τους συμφωνία για συμμετοχή στον ΟΣΔΕΛ, ζητούν την εφαρμογή του άρθρου 15 της Οδηγίας, με το οποίο τους δίνεται η δυνατότητα να απαιτήσουν από τις ψηφιακές πλατφόρμες (Google, Facebook, Yahoo κ.λπ.) συγκεκριμένα ποσά για την εκμετάλλευση του ειδησεογραφικού περιεχομένου. Μέρος του ποσοστού αυτού θα πρέπει να κατευθύνεται στους δημοσιογράφους, και αυτό θα πρέπει να το καθορίσει ο ελληνικός νόμος. Η ΕΣΗΕΑ από τη δική της πλευρά είχε λάβει απόφαση να προχωρήσει στη σύσταση ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού διαχείρισης και να μη μετάσχει στον ΟΣΔΕΛ, η οποία όμως δεν προχώρησε.