Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στον εκδοτικό χώρο. Αιτία η εφαρμογή της νέας Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Πνευματικά Δικαιώματα, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο ως το φθινόπωρο του 2022. Τα περίφημα άρθρα 15 και 17, που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα εκδοτών – δημιουργών από τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και την ανάρτηση links ειδησεογραφικού περιεχομένου, προκαλούν το έντονο ενδιαφέρον των εκδοτών και στην Ελλάδα.
Υπάρχει μια απόπειρα διεύρυνσης της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων, με στόχο να ενταχθούν σε αυτή και τα μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, όπως η Άλτερ Έγκο ΜΜΕ κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες, για αυτόν τον λόγο η ΕΙΗΕΑ έχει ζητήσει συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ.
Η κινητικότητα και οι εξελίξεις παγκοσμίως ανοίγουν διάφορα ζητήματα και για τους έλληνες εκδότες και δημοσιογράφους, ενώ υπάρχει ήδη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων που αφορά την απόπειρα κυβερνήσεων να αφήσουν εκτός νομοθετικής ρύθμισης για τα πνευματικά δικαιώματα τους δημιουργούς-δημοσιογράφους! Στην Αυστραλία, όπου επήλθε συμφωνία ανάμεσα στους εκδότες και τις πλατφόρμες της Google και του Facebook, οι δημοσιογράφοι έμειναν επίσης εκτός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των εκεί συνδικαλιστικών οργάνων.